Kadınların direniş günü: 8 Mart

Kadınların 8 Mart 1857'den beri iktidar ve erkek egemen sisteme karşı verdikleri mücadele sürüyor.

Örgütlülüklerini her geçen sene bütün katliam, saldırı ve ödenen büyük bedellere rağmen geliştiren kadınlar, bugün Kürdistan özelinde erkek egemen sistemin korkulu rüyası haline geldi. Bu yıl dünyanın dört bir yanında 8 Mart için alanlara inen kadınlar, Dünya Kadın Yürüyüşü ile Rojava Devrimi'ni selamlayacak. 


Kadınlar, 8 Mart 1857 tarihinden bu yana 158 yıldır erkek egemen sisteme karşı eşsiz bir mücadele yürütüyor. Kadınlar için önemli bir sembol olan 8 Mart'ta örgütlülük ve mücadele kararlıklarını dile getiren kadınlar, bu yıl da eşit ve özgür bir dünya için alanlara çıkacak. 

Niye 8 Mart? 

Amerika'nın New York kentinde 1857 yılında tekstil alanında çalışan yüzlerce kadın, düşük ücret, fazla çalışma saatleri ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için greve başladı. Erkek işçilerle eşit koşullara sahip olmak isteyen kadınlara polis saldırarak iş yerine kilitledi. Kadınların kapatıldığı iş yerinde çıkan yangında çoğunluğu kadın 129 işçi yaşamını yitirdi. Bu olay kadın mücadelesinde bir dönüm noktası oldu ve binlerce kişi yaşamını yitirenlerin cenaze törenine katılarak işçilere sahip çıktı. 

Bu olaydan 52 yıl sonra Danimarka'nın Kopenhag kentinde Sosyalist Kadın Enternasyonali toplandı. 26-27 Ağustos'ta düzenlenen toplantıda Alman Sosyal Demokrat Parti öncülerinden Clara Zetkin, tekstil fabrikasında yaşamını yetiren kadınların anısına 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak kabul edilmesini istedi. Öneri oybirliği ile kabul edildi. 

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı), 8 Mart "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak ilan edildi. 

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.(Diha)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri