Özel Haber/ Mümin Ağcakaya
TİGRİS HABER - Birçok el sanatı dalında kurslar düzenleyen Kayapınar Kadın Girişimciler Kooperatifinde usta eğiticiler eşliğinde sanatsal faaliyetlerde bulunan kadın kursiyerler, buradaki kurslara katılmakla hem el becerileri kazandıklarını hem de oluşan sosyal ortamla psikolojinin düzeldiğini ve kendilerine olan özgüvenlerinin geldiğini ve ayakta durabildiklerini ifade ediyorlar. Kadın Girişimciler kendilerinde nasıl bir değişim olduğunu Tigris Habere anlattılar.
Sanatsal üretimin yanın da bir terapi işlevi de görüyor
Kadın Girişimciler Kooperatifinde usta öğretici olan Ayten Çetiner; atık malzemelerden sadece estetik eserler ortaya çıkarmakla kalmadıklarını, oluşturdukları sosyal ortamın bir terapi merkezi gibi de işlev de gördüğünü anlatıyor. Çetiner; “Evin, sokağın ve çevrenin kadınlar üzerinde oluşturduğu baskı, gerilim ve stresinden de kurtuluyorlar. Daha önceden hangi yeteneklerinin olduğunu bilmeyen kadınlar usta öğreticiler tarafından kazandırılan yeteneklerle kendilerine özgüvenleri geliyor.” Diyor.
Usta öğretici Ayten Çetiner; “Kurs da eski eşyaların yeniden nasıl kullanılabilir objelere dönüştürülmesinin yanında, güzel arkadaşlıkların da kuruluyor.”
Kadınlar evden çıkarak bir şeyler öğreniyorlar, deşarj oluyorlar ve bir hobileri oluyor.” diyen Çetiner aynı zamanda yaptıkları işin bir terapi olduğunu, dolayısıyla burada özgüvenlerinin yerine geldiğini söylüyor.
Kursiyer kadınların buraya gelmekten mutlu olduklarını ve onların sıkıntılarıyla ilgilenmenin, onlarla dertleşmenin, sohbet etmenin kendisini de mutlu ettiğini anlatıyor.
“Buraya gelenlerin içinde sakladıkları çocuklukları, genç kızlık hayalleri ortaya çıkıyor. Burası sosyal bir alan, arkadaşız, dostuz, öğretmenim, anneyim. Her konuda onlara destek vermeye çalışıyorum.”
‘Artık çocuklarımla ve eşimle daha iyi iletişim kuruyorum.’
Kursiyerlerden Ceylan Ergin; Üç çocuğunun olduğunu, özel sektörde çalışırken işten çıkarıldığını, üç yıla yakın da evde oturduğunu anlatarak “Üç çocuğuma bakmakla yükümlüydüm. Psikolojik olarak çöküş yaşamaya başladım. Bu da evde bazı sorunların olmasına neden oldu. Kayınvalidem buraya geliyordu. Bir gün beni kötü gördü, ‘sen de buraya gel, biraz kafanı dağıt’ dedi. Ayten Hoca üç çocuğunla da gelebilirsin dedi. Şimdi kafa olarak çok rahatım. Psikolojik olarak da çok iyiyim. Artık çocuklarımla ve eşimle daha iyi iletişim kuruyorum. Stresli ve agresif bir dönem geçirdim. Bura sayesinde artık evde agresif bir insan dolaşmıyor.”
Kadın elektrikçi olamaz dediler
Kursiyer Firdevs Kazaylek; Meslek Lisesinde elektrik, elektronik ve güvenlik sistemlerini okuduğunu. Elektrik olduğu için herkesin önünü kestiğini. Daha sonra bu becerilerini geliştirmek için Bingöl Üniversitesinde iş sağlığı ve güvenliği bölümün okuduğunu anlatan Kazaylek; bu sefer de iş bulamadığını çünkü bayan diye önünün kesildiğini anlatıyor.
Kursiyer Kazaylek; “Bayansın inşaatta ne işin var? Bir bayan neden inşaatta çalışamıyor. Her işi yapmak istedim. El sanatlarıyla uğraşıyorum. Geri dönüşüm yapıyorum. Dışarıda geri dönüşüme girmesi gereken o kadar çok atıklar var ki. Doğayı kirletmek yerine yeniden kullanmak istediğimiz için bunları yapıyoruz.
‘Kendimi eve kapatıp toplum baskısına neden maruz kalayım dedim’
Herkese de tavsiye ediyorum. Bayanların kendini eve kapatıp toplum baskısına maruz kalmak yerine neden kendimi kapatayım dedim. Kurslara gittim. Güçlü bir kadın olmak istiyorum. El sanatlarından, takı tasarımdan eğitim aldım. Boşta kalmamak ve kendimi sakinleştirmek için dışarıyı gördükçe kendini kapatan insanlardan olmak istemedim. Ben bir bayanım ve benim bir gücüm var demek için, ben de bir şeyler yapabiliyorum diyebilmek için kurslara geldim. Erkelerin yapabileceği şeyleri de yapmak istedim. Sadece erkeler yapabilir diye bir şey yok. Biz bayanlarda güçlüyüz bizler de yapabiliriz diyebilmek için birçok dalda eğitim aldım.
‘İnsanların şunu yapamazsın, şurada otur demelerinden bıktım’
Elektrikçi olduğum için birçok insan elektrikçi bayan olamaz dedi. Elektrik bölümünü okuduğum için birçok insan bana niye elektrik bölümünü okudun deyip önümü kesti. Ben bayanım erkeklerin yapabileceği şeyleri de yapmak istiyorum. Ben güçlüyüm. Bana insanların sen şunu yapamazsın, şurada otur demelerinden bıktım. Güçlü kalmak istedim. Hayatım boyunca duyduğum sen bunu yapamazsın, sen bunu beceremezsin demek yerine kızım sen bunu yapabilirsin sen bir bayansın ve sen güçlüsün bunu çaba babında söylüyorum.
‘Güçlüyüm ve güçlü kalmak istedim’
Çünkü burada herkes kendi dertlerini anlatarak sakinleşiyor, rahatlıyor. Ben fazla sinirliydim. Çünkü kendimi kapattım. Çünkü bir insana güvenirsem yıkılırım. Bir insana inanırsam benim duvarlarımı yıkarlarsa beni parçalarlar dedim.”