DİKAD Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte gazetemizi ziyaret eden DİKAD Başkanı Reyhan Aktar ”Konfeksiyon atölyesi projesiyle kadınlara yüzde 50 istihdam garantisi veriyoruz” dedi.
‘Gazeteniz tarafsız ve objektif’
DİKAD Başkanı Reyhan Aktar, yönetim kurulu üyeleri Müzeyyen Kaya ve Adalet Keskin’le birlikte gazetemizi ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgiler aktardı. Nezaket ziyareti sırasında genel yayın yönetmenimiz İlyas Akengin ile görüşen Reyhan Aktar, gazetemizin tarafsız ve objektif bir anlayışla bölgeye ve kente yönelik yayınlarla önemli bir misyon üstlendiğini ifade ederek tebrik etti.
‘Konfeksiyon atölyesi istihdam alanı açacak’
2018 yılı içinde kadınlara yönelik önemli projeleri hayata geçirerek bu alanda istihdam alanı yaratmayı amaçladıklarını söyledi. Konfeksiyon atölyesi projesi hakkında bilgi veren Aktar ”Kadın atölyesi projemizde hem girişimcilik eğitimi vereceğiz, hem de kadınların hakları konusunda bilinçlenmelerini sağlayacağız. Projemiz istihdama önemli katkı sunacak. Yüzde 50 istihdam garantili bir proje olarak tasarlandı. Kentte kalifiye kadın çalışan sorunu var. Bunu bu proje ile aşmayı amaçlıyoruz” dedi.
E-Ticaret projesi start alıyor
E-Ticaret Eğitimi projesinin de bu ay içinde başlayacağını vurgulayan Aktar, bu projeyi Karacadağ Kalkınma Ajansı ile birlikte yürüttüklerini dile getirdi. Aktar ”Bu projeye yönelik kadınlardan yoğun talep var. Tek sınıf düşünmüştük ama yoğunluktan dolayı büyük ihtimalle iki sınıflı yapacağız ve eğitim 14 saat sürecek” ifadelerini kullandı.
Nisan ayında kadın zirvesi
Nisan ayında Diyarbakır’da kadın zirvesi yapacaklarını da açıklayan Aktar, Türkonfed’in desteğiyle yapılacak zirvede kadınların yaşadığı toplumsal sorunlara ve istihdam konularına dikkat çekilecek sunumlar yapılacağı bilgisini verdi. Aktar ”Kadın Zirvesi Diyarbakır ve bölge için büyük önem taşıyoruz. Önemli bir katılım olmasını bekliyoruz. Çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Uzman isimler sunum yapacak. Ayrıca bir veya üç kadına yılın iş kadını ödüllerini vereceğiz” dedi.
‘Sur Mağdurlarına yardımcı olduk’
Dernek olarak Sur’da yaşanan çatışmaların yarattığı mağduriyetlerin giderilmesi için çalışma yaparak rapor hazırladıklarını anımsatan DİKAD Başkanı Reyhan Aktar, mağdurlara yönelik kira yardımı sürelerinin uzatılmasında aktif rol oynadıklarını dile getirdi. Aktar, dernek olarak çeşitli yardım kampanyalarına imza attıklarını da anlattı. Aktar, daha fazla proje ve çalışmayı hayata geçirerek etkin bir kurum haline gelmek istediklerini dile getirdi.
‘Taciz ve tecavüz olayları çok üzücü’
Kadınlara ve bilhassa Suriyeli kadınlara yönelik taciz ve tecavüz iddialarını derin üzüntü ile karşıladıklarını belirterek,”Kadın dernekleri bu konuda yetersiz kalıyor demek doğru değil. Biz bu konuya karşı duyarsız değiliz. Tam aksine duyarlıyız ve üzüntü ile takip ediyoruz. Ama bizim derneğimiz iş dünyası ve istihdamla, girişimcilikle ilgilidir. Bu konu faaliyet alanımızda değil. Almanya’ya gitmiştik, orada da mülteciler var ve mültecilerle doğrudan ilgili dernekler ve STK’lar var. Biz de maalesef bu konuda yeterli çalışma bulunmuyor. Bununla birlikte kadına yönelik taciz ve tecavüz vakaları, Suriyelilerle sınırlı değil maalesef ülkenin önemli bir sorunu. Bu ancak devletin alacağı tedbirler ve toplumsal mücadele ile önlenebilir” dedi.
‘Yer sorunu çözülürse istihdam alanı genişleyecek’
15 Temmuz sürecinden sonra Türkiye’de toplumsal bir travma yaşandığını ve bu durumun sivil toplum kuruluşlarını da olumsuz yönde etkilediğini belirten Aktar, 50 üyesi olan bir dernek olduklarını ifade ederek kadınların sorunları konusunda hassasiyet gösterdiklerini kaydetti. Aktar ”200 bin TL maliyetli tekstil projesini önemsiyoruz. Daha büyük projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz ama belli başlı sorunlarımız var. Bunlardan biri üretim atölyesine ihtiyaç var ve bunun kalıcı hale gelmesi için yer lazım. Kayapınar Belediyesi’nden talepte bulunduk, belediye başkanı Ozan Balcı olumlu karşıladı. Bir parkta yer yapacaklar. Kendisini kadın sorunlarını çözme konusunda çok samimi ve duyarlı bulduk. Laf olsun anlayışından çok, sorunları gerçekten çözmek isteyen bir yapısı var. Yer sorunu çözülürse kadınlara istihdam konusunda geniş bir alan ve imkan yaratılmış olacak” diye konuştu.
‘Hedefimiz direnen kadın profili yaratmak’
Hedeflerinin kadınları toplum içinde güçlü hale getirmek olduğunun altını çizen Aktar sözlerini şöyle tamamladı, ”Üretmek kadını rehabilite ediyor. Bu yüzden temel amacımız üreten kadın profili yaratmaktır. Direnen, ayakta kalan, pes etmeyen kadın anlayışı her şeyin üstesinden gelecektir. Kadınların başlıca sorunları kayıt dışı çalışma, eşit işe eşit ücret verilmemesi, özlük haklarının yetersizliği ve mobing olayı gibi konular. Bunları aşmak için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.