Kadınlar, Alzheimer Tehlikesiyle Daha Fazla Yüz Yüze: 2050'de 130 Milyon Bekleniyor!

Nöroloji uzmanı Dr. Turgay Dölek, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında Alzheimer hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı.

TİGRİS HABER - Dr. Dölek, bu hastalığın genellikle 65 yaş ve üzerindeki bireylerde görüldüğünü ve kadınların erkeklere göre daha fazla etkilendiğini belirtti. Yapılan tahminlere göre, 2050 yılı itibarıyla dünya genelinde 130 milyon insanın Alzheimer hastalığına yakalanması bekleniyor.

Alzheimer, demans grubu içerisinde %70 oranla en sık görülen hastalıktır ve unutkanlık hastalığı olarak tanımlanır. Ülkemizde yaklaşık 600 bin, dünya genelinde ise 47 milyon insan Alzheimer hastalığı ile mücadele ediyor. Bu sayıların 2050'de 130 milyona ulaşması öngörülmektedir.

Dr. Dölek, Alzheimer hastalığına yakalanan bireylerin, hastalığın ilerleyen dönemlerinde günlük yaşamlarında destek ihtiyaçlarının arttığını ifade etti. Hastalık, genellikle üç evreden oluşur. İlk evrede, preklinik dönemde, hastalar unutkanlıklarını fark ederek hekime başvurabilirler. Ancak hastalık ilerledikçe, unutkanlıklarını da unuttukları için aile üyeleri, hastanın yaşamındaki zorlukları gözlemleyerek doktora başvurmak durumunda kalabilir.

Alzheimer tanısı koymadan önce, diğer unutkanlık nedenlerini ayırt etmek için çeşitli testler yapılmaktadır. Bu testler arasında kan testleri, beyin görüntülemeleri ve mental durum testleri yer almaktadır. Dr. Dölek, Alzheimer hastalığının doğru bir şekilde tanımlanmasının ardından tedavi sürecine geçildiğini vurguladı.

Alzheimer hastalığı ve hasta yakınına yaklaşım konusunda eğitim ve bilgilendirmenin önemine dikkat çeken Dr. Dölek, tıbbi profesyonellerin hasta yakınlarına rehberlik etmelerinin gerekliliğini vurguladı.

Unutmayın, Alzheimer hastalığı sadece bireyleri değil, ailelerini de etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri