Salih Yeşil
TİGRİS HABER - İstinaf Mahkemesi, verilen hapis cezası kararını, eksik inceleme nedeniyle bozdu. Dosya yeniden incelenmek üzere Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2. Dairesi, Buluttekin’in İçişleri Bakanlığının görevden alınmasına gerekçe gösterdiği dosyadaSur Belediye Başkanı Filiz verilen 7 yıl 6 aylık hapis cezası kararını bozdu. Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 22 Şubat 2021’de “örgüt üyeliğinden” verdiği kararı itirazı inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi, kararı eksik inceleme nedeniyle bozdu. Örgüt üyeliği kriterlerine işaret eden Bölge Adliye Mahkemesi, örgüt üyeliğinde Yargıtay’ın “örgütle organik bağ kurulması, süreklilik, çeşitlilik, yoğunluk gerektiren eylem ve faaliyetlerin bulunması şartının aranması” gerektiği yönündeki kararlarına atıfta bulundu. Örgüte sempati duymak ya da örgütün amaçlarını, değerlerini, ideolojini benimsemek, buna ilişkin yayınları okumak, bulundurmak, örgüte liderine saygı duymak gibi eylemlerin örgüt üyeliği suçu için yeterli olmadığını değerlendiren Bölge Adliye Mahkemesi, Buluttekin’in katıldığı eylemlerin örgüt talimatıyla olup olmadığının araştırılmadığını kaydetti.
‘Cenazeye, taziyeye katılmak tek başına suç değil’
Bölge Adliye Mahkemesi, sanığın katıldığı eylemlerin üyesi olduğu siyasi partinin faaliyetleri kapsamında gerçekleştiği, ölen örgüt mensuplarının cenaze-taziye törenlerine katılmanın tek başına örgüt üyeliği suçu kapsamında değerlendirilemeyeceğini vurguladı. Mahkeme, söz konusu eylem ve cenaze-taziye törenleri için örgütün çağrısının bulunup bulunmadığının, sanığın her bir eyleme bu çağrı doğru katılıp katılmadığının tespitin gerektiğini belirtti. Dosya kapsamında Buluttekin’in katıldığı eylem ve cenaze-taziye törenlerine dair örgüt talimatının bulunduğuna dair delillin dosyaya sunulmadığına dikkati çekerek, eylem yapıldıktan sonra yapılan haberlerin örgütsel çağrı olarak nitelendirilemeyeceğini vurguladı.
‘Örgüt talimatı var mı, incelenmeli’
İstinaf Mahkemesi, Buluttekin’in "örgüt üyeliğine” delil olarak gösterilen her bir eylem için örgüt talimatının bulunup bulunmadığını, sanığın bu talimatlar doğrultusunda eylemlere katılıp katılmadığını, bu olaylarla ilgili sanık hakkında ceza soruşturmasının yapılıp yapılmadığının araştırılması, belgelerin denetime açık olarak dosya arasına alınması gerektiğinin altını çizdi. Dosyadaki, mükerrer yargılama, delillerin denetime açılması gibi eksik hususların altını çizen İstinaf Mahkemesi, verilen hapis cezası kararını, eksik inceleme nedeniyle bozarak dosyayı Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.