İşte yeni vergi düzenlemeleri

AK Partinin bugünkü MYK toplantısında son halinin verilmesi beklenen vergi paketi taslağından önemli maddeler çıkarıldı. Çıkarılan maddeler arasında yer alan servet vergisi dikkat çekti.

TİGRİS HABER - AK Partinin bugünkü MYK toplantısında son halinin verilmesi beklenen vergi paketi taslağından önemli maddeler çıkarıldı. Çıkarılan maddeler arasında yer alan servet vergisi dikkat çekti. Bankaya yatırılan kiradan aylık olarak yüzde 20 kesinti yapılması planlanıyordu. Bu verginin akıbeti de belli oldu.

Vergi paketi taslağı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Vergi paketinin basına sızdırıldığı, AKP içinde Mehmet Şimşek'ten rahatsız olan ekibin sızıntıyı yaptığı iddia edildi. Öte yandan kamuoyunda tepkiye neden olan bazı maddelerin vergi paketinden çıkarıldığı iddia edildi.

Ekonomim.com'un özel haberine göre vergi paketine AKP’nin bugünkü MYK toplantısında son şeklinin verilmesi bekleniyor. Beş kez revize edilen paketten çıkarılan maddeler arasında kitaba yeniden KDV getirilmesi ve gübreye KDV artışı da bulunuyordu.

SERVET VERGİSİ DE ÇIKTI

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Torba Yasa Taslağı'ndaki birçok düzenlemenin de taslaktan çıkarıldığı öğrenildi. Çıkarılan maddeler arasında servet vergisi, borsa kazancı vergisi ve kira stopajı gibi düzenlemeler yer alıyor. Gelirler İdaresi Başkanlığı, beyana tabi geliri ile yapılan harcamalar arasında yüzde 20’den fazla uyumsuzluk bulunan mükelleflerden özel gider bildirimi istenmesini ve açıklanamayan fark tutarlarından servet vergisi alınmasını talep etmişti. Ancak bu madde taslaktan çıkarıldı. Ayrıca, Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören ve üç yıldan kısa süreyle elde tutulan hisse senetlerinin alım satım kazançlarından vergi alınmasını öngören düzenleme de taslaktan çıkarıldı. Borsa kazancından kesilecek verginin, hisse senetlerinin elde tutulma süresine göre, üç aya kadar yüzde 10, altı aya kadar yüzde 7,5, bir yıla kadar yüzde 5, üç yıla kadar yüzde 2,5 ve üç yılın üzeri için yüzde 0 olması planlanıyordu. Ancak bu madde de geri çekildi.

KİRAYA %20 STOPAJ VE BİRDEN FAZLA EVE VERGİ

Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın önerdiği maddeye göre; kiracı kirasını her ay bankaya yatıracak. Banka, hesaba düşen kira parasının yüzde 20’sini vergi olarak kesip Maliye’ye gönderecek, geriye kalanı ev sahibinin hesabında bırakacak. Kirada stopaj uygulamasına geçilmesiyle devletin ev sahiplerinden 40 milyar liralık kira vergisi tahsil edeceği hesaplandı. Ayrıca 1'den fazla evi olanlardan da yine fazladan vergi alınması talep edildi. Ancak her iki madde de taslaktan çıkarıldı. Öte yandan kira kontratlarının e-devlet üzerinden yapılması konusunda görüş birliğine varılsa da taslakta bu konuda herhangi bir adım atılmadı.

YEM VE GÜBRE

Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye’de daha önce uygulandığı gibi yem satışında yüzde 10, gübre satışında ise yüzde 20 KDV alınmasını önerdi. Her iki üründe de hâlen yüzde 1 KDV uygulanıyor. KDV’nin artırılması halinde çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden doğrudan destek ödemesi yapılması önerildi. Bu kapsamda 2023 yılı satışlarına göre, yemde 15 milyar lira, gübrede ise yaklaşık 19 milyar lira yıllık gelir etkisi bekleniyordu. Ayrıca yatırım teşvik belgesi kapsamında olmayan Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara uygulanan KDV istisnasının kaldırılması da talep edildi. Bu kritik madde de taslaktan çıkarıldı.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NE OLDU?

Yurt dışı çıkış harcıyla ilgili artış oranı 10 kat olarak belirlenerek, 150 TL’den 1500 TL’ye yükseltilmek üzere taslaktaki yerini aldı. Maddenin kritik ayrıntısı ise yurt dışı çıkış harcının her yıl değerleme oranında artırılacak olması. Bu da harcın yıllar içinde katlanarak artacağı anlamını taşıyor. (Halk TV)

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri