DİYARBAKIR'ın Dicle Vadisi içinde yer alan Hevsel bahçelerinde ağaç kıyımı Dicle Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ortak yapılan bir doğa katliamı olarak belgelendi. Diyarbakır Orman Müdürlüğü tarafından söz konusu alan ile ilgili hazırlanan inceleme raporuna ulaşıldı. Raporda, açık bir şekilde 10 bin ağacın kesilmesi için onay verildiği görüldü. Diyarbakır Orman Müdürlüğü'ne bağlı Merkezi İşletme Şefi Ufuk Çelik'in imzasının bulunduğu belgede, "10 bin adet kara kavak ve kara söğüdün yangın tehlikesi arz ettiği takdirde alana müdahalede sıkıntı yaşanabileceği, bu nedenlerle ilgili ağaçların alandan uzaklaştırılması ve ilgili alanın rehabilite edilmesi gerekmektedir" denildi.
“Böceklerden korunmak için ağaçları kesin!”
Hazırlanan inceleme raporunda şunlar kaydedildi: "Diyarbakır ili Dicle Üniversitesi kampus yerleşke alanı içerisinde Yeniköy mevkisinde daha önce kum ocağı olarak kullanılan alan üzerindeki 'kara kavak' ve 'kara söğüt' ağaçlarının yaklaşık olarak (10 bin adet) ilgili olarak yapılan incelemelerde ilgili alanın zamanında kum ocağı olarak kullanılması ve kullanım sonrası alanın rehabilite edilmemesi sonucu bataklığa dönüşmüş olduğundan halk sağlığını tehdit ettiği, bunun yanında alan üzerinde çıkan çok sayıda yaklaşık 10 bin adet 'kara kavak' ve 'kara söğüt'ün yangın tehlikesi arz ettiği taktirde alana müdahalede sıkıntı yaşanabileceği bu nedenlerle ilgili ağaçların alandan uzaklaştırılması ve ilgili alanın rehabilite edilmesi gerekmektedir. Ayrıca kampus yerleşkesi içerisinde münferit olarak 'çam ağaçları' ve kuruyan dalların budanması gereken 'akasya ağaçlarında’ böcek arızlarının engellenmesi amacıyla bakımlarının yapılarak kuruyan ağaçların alandan uzaklaştırılması gerekmektedir."
“Ağaç katliamı halk sağlığı için!”
Raporda sonuç ve kanaat bölümünde ise halk sağlığı için bataklığın rehabilite edilmesi gerektiği onayı verilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Diyarbakır Dicle nehri yerleşkesinde Yeniköy mevkiindeki daha önce kum ocağı olarak kullanılan alan üzerindeki 'kara kavak' ve 'kara söğüt' ağaçlarıyla ilgili olarak yapılan incelemede ilgili ağaçların halk sağlığı için bataklığın rehabilite edilmesi ve muhtemel çıkan yangınlara zamanında ve yerinde müdahale edilebilmesi için de ilgili ağaçların alandan uzaklaştırılarak alanın rehabilite edilmesi gerekmektedir. Ayrıca kampus yerleşkesi içinde münferit olarak kuruyan çam ağaçları ve kuruyan dallarının budanması gereken akasya ağaçlarının da böcek arızlarının engellenmesi amacıyla bakımlarının yapılarak kuruyan ağaçların alandan uzaklaştırılması gerekmektedir. İş bu inceleme raporu tarafımızdan tanzim edilerek imza altına alınmıştır 05.11.2013"