Sendikadan yapılan yazılı açıklamaya göre, 81 il valiliğinden ücretli öğretmen sayısına ilişkin bilgi istendi. Bu talebe Adıyaman, Ağrı, Ankara, Artvin, Aydın, Batman, Bitlis, Bursa, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Giresun, Hakkari, İstanbul, Karaman, Kilis, Rize, Siirt, Şanlıurfa, Zonguldak dışındaki 61 ilden cevap geldi.
Araştırma sonucunda, 61 il itibarıyla ücretli öğretmen sayısı 45 bin 867 olarak belirlendi. Bilgi göndermeyen iller için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından geçen yıl sendikaya gönderilen veriler dikkate alındığında Türkiye'deki ücretli öğretmen sayısı 63 bin 656'ya ulaştı.
En fazla ücretli öğretmen İstanbul'da
İllere göre ücretli öğretmen sayısına bakıldığında, İstanbul 7 bin 140 ile birinci sırada yer alıyor. Diyarbakır'da 3 bin 724, İzmir'de 2 bin 649, Antalya'da 2 bin 162, Gaziantep'te 2 bin 157, Van'da 2 bin 133, Konya'da 2 bin 127, Kahramanmaraş'ta bin 982 ve Hatay'da bin 847 ücretli öğretmen bulunuyor.
Türkiye'de norm kadro ihtiyacının 103 bin 326 olduğu ifade edilen açıklamada, Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un araştırmaya ilişkin görüşlerine de yer verildi. Koncuk, araştırmanın hem ülkedeki ücretli öğretmen sayısını hem de norm kadro açığının boyutunu ortaya koyduğunu belirterek ücretli öğretmenliğin adeta bir istihdam modeli haline getirildiğini savundu.
Koncuk, şunları kaydetti:
"Pedagojik formasyonu olmayan, öğretmenlikle uzaktan yakından ilgisi bulunmayanların dahi ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesi eğitimde birçok soruna yol açmakta, okullarda başarı, verim düşürmektedir. Uzmanlık gerektiren zihinsel, görme, işitme engelliler öğretmeni olarak bile iki yıllık meslek yüksekokulu mezunları görevlendirilmektedir. Bu tablo Türkiye'ye yakışmamaktadır."