Yapılan inceleme sonucunda çimlerin yüzde 80'inin mantar hastalığından dolayı zarar gördüğü ortaya çıktı. İlaçlama ve çim ekiminin ne kadara mal olduğu ise merak konusu.
Diyarbakır’da yaklaşık 200 milyon TL harcanan ve şehir merkezindeki eski stadın devri karşılığında inşa edilen 33 bin kişilik yeni stadın zemini kısa sürede bu hale nasıl geldi?. Şehirdeki spor camiasında şimdi bu sorun tartışılıyor.
Mayıs ayında hizmete giren ve Amedspor ile Diyarbekirspor’un yeni sezondaki maçlarını oynayacağı 33 bin kişilik yeni stadın zemini aradan üç ay geçmeden kullanılamaz hale geldi. Yer çökmelerin yaşandığı ve zeminin altının göründüğü statta çimlerin 2.Lig ve 3.Lig’in başlayacağı 2 Eylül’e iki hafta kala bu halde olması düşündürüyor.
Kent için önemli bir yatırım olan stadın zemininin aradan üç ay geçmeden bu hale gelmesi tepki çekerken, bir başka tartışma da işin sorumluluğu bazında yapılıyor.
Gözlerin çevrildiği Gençlik Hizmetleri Ve Spor İl Müdürlüğü suskun kalırken, Spor Bakanlığı’nın çim bakım işini verdiği firmanın hatasından dolayı işin bu boyuta geldiği belirtiliyor.
Maçların başlamasına az bir süre kala bu halde olan yeni stadyumun sezona nasıl hazırlanacağı merak ediliyor.
İnceleme Sonunda Çarpıcı Gerçek
Mayıs ayında hizmete girdikten sonra üç ay içinde çimlerinin yanması tartışma ve eleştiri konusu olan yeni Diyarbakır stadında yaşanan bu hasar ve tahribatla ilgili çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı.
Çim bakımının Gençlik Ve Spor Bakanlığı tarafından ihale ile Prokom isimli özel bir firmaya verildiği açıklanırken,firmanın ziraat mühendisi ve peyzaj mimarlarının yapmış olduğu inceleme sonunda çimlerin yaklaşık yüzde 80’inin mantar hastalığından dolayı zarar gördüğü tespit edildi. Bu çeşit hastalıkların yüzde 75’i iklim şartlarında yüzde 25’i teknik nedenlerden kaynaklanıyor.
İlaçlama Ve Yeniden Çim Ekimi
Zeminin düzeltilmesi için başlatılan çalışmalar devam ederken, çimlerin bir ay içinde istenilen seviyeye gelmesi bekleniyor. Mantar hastalığı için ilaçlama yapılarak hasarlı yerlere tekrar ekim yapıldı, havalandırma için fan sistemi devreye sokuldu. Gündüz güneşin tepede olduğu saatlerde çadır sistemi kurularak çim bakımı yapılıyor. Yapılan tüm çalışmalar sonunda çimi içinde hasarlı olan alan yüzde 80’den yüzde 40’lık alana indirildi.
Maçların Oynanmasında Engel Yok
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin çok üstünde olması nedeniyle çimlerin istenilen seviyeye gelmesinin Eylül ayının sonunu bulacağı ifade ediliyor.Ancak 2.Lig ve 3.Lig’in başlayacağı 2 Eylül’den itibaren maçlar oynanabilecek.
Günlük 250 ton sulamanın yanı sıra ilaçlama,gübreleme ve kesimin hızla devam ettiği,yanan ve hasar
gören zeminde düzelme yaşandığı belirtiliyor.Gençlik Hizmetleri Ve Spor İl Müdürlüğü denetiminde oluşturulan ekip gün boyu sahada çalışma yapıyor.