Serhat Özdemir/ Özel Haber
TİGRİS HABER - TÜİK'in Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 73 bin kişi azalarak 3 milyon 400 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile %9,7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,8, kadınlarda %13,4 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 151 bin kişi artarak 31 milyon 513 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puanlık artış ile %48,2 oldu. Bu oran erkeklerde %65,7 iken kadınlarda %31,1 olarak gerçekleşti. 2022 yılı ve 2023'ün 1'inci çeyreğinde ise yüzde 17,0 ile işsizliğin en yüksek olduğu iller ise Muş, Van, Bitlis ve Hakkâri olmuştu. İşsizliğin baş gösterdiği Muş'ta ise yurttaşlar, yetkililerden biran önce çözüm bulunması gerektiği belirtildi.
İşsizlik oranının giderek arttığı kentte işsizlik sorunu ve özlük haklarının yok sayılması üst seviyelere ulaşıyor. Yeşil Sol Parti'nin 2 ve Ak Parti'nin 1 Milletvekili çıkardığı kentte hiç bir yetkili soruna çözümle yaklaşmıyor. İşsizliğin artış göstermesiyle kıraathaneler işsizlerle doldu. Çalışan birçok genç sigortasız ve düşük ücretle çalıştırılıyor. Asgari ücretle çalışmak ise kentte lükse kaçıyor.
'Genç nüfus kentten göç ediyor'
Kentte iş oranının azalması, düşük maaş ve özlük haklarının olmaması nedeniyle genç nüfus göç etmek zorunda kalıyor. Diğer illerde ve batı şehirlerinde çalışan gençler, kıt kanaat kendilerini geçindirerek yüksek kira ve maliyetlerle baş etmeye çalışıyor.
'Tarım yapılamaz hâle geldi'
Gençlerin şehri terk etmesiyle beraber, aile bireylerinde düşüşler oldu. Bu nedenle tarımla uğraşan ailelerin ekim miktarında da düşüş yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra artan girdi fiyatlarıyla da Türkiye'nin 3'üncü büyük ovasına sahip Muş ovası kaderine terk edildi. Üretimin olmadığı ova neredeyse tamamın da ot yetişiyor, saman olarak kullanılıyor.