İş yerinde Ruh Sağlığını Koruma önerileri

Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla Acil Krize Müdahale ve Psikososyal Destek Birimi Sorumlusu Psikolog Rahime Hacıoğlu Polat, yaptığı açıklamada işyerinde ruh sağlığını korumayla ilgili önerilerde bulundu.

Ramazan YAVUZ-Haber

TİGRİS HABER - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Krize Müdahale ve Psikososyal Destek Birimi Sorumlusu Psikolog Rahime Hacıoğlu Polat, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, işyerinde ruh sağlığına öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

RUH SAĞLIĞI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Polat, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen bu yılın teması olan “İş Yerinde Ruh Sağlığını Öncelik Haline Getirmek” çerçevesinde, iş yerlerinde ruh sağlığının korunmasının hem bireyler hem de iş yerleri açısından hayati bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

SAĞLIKLI VE GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMI

Psikolog Rahime Hacıoğlu Polat, iş yerindeki ruh sağlığının, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturulmasıyla korunabileceğini belirterek, kötü çalışma koşullarının, mobbing ve ayrımcılığın var olduğu, uzun ve yoğun çalışma saatlerinin bulunduğu iş yerlerinin, çalışanların ruh sağlığını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Polat, “Bu tür koşullar, hem çalışanın yaşam kalitesini düşürmekte hem de iş verimliliğini olumsuz etkilemektedir” dedi.

Polat, yetişkin bireylerin uyku dışındaki zamanlarının büyük bölümünü iş yerlerinde geçirdiklerini ve bu nedenle iş yerinde ruh sağlığını korumaya yönelik çalışmaların geniş kitlelere ulaşmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. “İş yerinde ruh sağlığını öncelik haline getirmek, sadece bireysel refah için değil, iş yerinin verimliliği için de kilit bir unsurdur. Araştırmalar, ruh sağlığını destekleyen iş yerlerinde çalışanların daha üretken olduğunu, daha az devamsızlık yaptığını ve iş doyumunun daha yüksek olduğunu göstermektedir.”

İş Yerlerinde Ruh Sağlığını Korumak İçin Öneriler

Polat, iş yerlerinde ruh sağlığını korumanın yolları hakkında şu önerilerde bulundu:

* Farkındalık Eğitimleri Düzenlenmeli: Çalışanların stresle başa çıkma, psikolojik dayanıklılık ve esneklik gibi becerilerini güçlendirebilecek eğitimler belli aralıklarla verilmelidir.

* Çalışan Destek Programları Oluşturulmalı: Çalışanların ihtiyaç duyduğunda ulaşabileceği psikolojik danışmanlık birimlerinin kurulması önemlidir.

* Güvenli ve Saygılı Bir Ortam Sağlanmalı: Mobbing ve ayrımcılık gibi olumsuz davranışlara karşı sıfır tolerans politikası uygulanmalı, açık iletişim kültürü teşvik edilmelidir. Çalışanlar, sorunlarını rahatça dile getirebilmeli ve işverenlerden destek görmelidir.

SAĞLIKLI ÇALIŞAN SAĞLIKLI İŞYERİ DEMEK

Son olarak, iş yerlerinde ruh sağlığını öncelik haline getirmenin uzun vadede iş yeri kültürünü olumlu yönde etkilediğini belirten Polat, “Sağlıklı çalışanlar, sağlıklı bir iş yeri demektir. Ruh sağlığını önemseyen iş yerlerinde hem bireyler hem de işletmelerin başarılı olma ihtimali çok daha yüksektir,” dedi.

İŞYERLERİNDE RUH SAĞLIĞI ÖNCELİK OLMALI

Bu yılki Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde iş yerlerini daha sağlıklı ve destekleyici hale getirerek, bireysel ve kurumsal sağlığa katkıda bulunmanın yanı sıra toplumsal sağlığa da önemli bir katkı sağlanabileceğini hatırlatan Psikolog Polat, tüm iş yerlerini ruh sağlığını öncelik haline getirmeye davet etti.

Ns

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri