İNSANLA YAŞAMI OLUŞTURMAK

Bêjdar Ro Amed

Yaşamı oluşturmak eşsiz bir gelişimdir. İnsan ve yaşam oluşmadığında her şey kaybedilmiş demektir.

Nasıl Yaşanılırsa Yaşanılsın

Nerede ve nasıl yaşanılırsa yaşansın, elde edilmesi gereken ilk şey insan ve yaşamı bütünlüklü kılmaktır. İnsan olmanın yegane kuralı ne yaptığını bilmektir. Sevmenin sırrı ve gerçeği de burada yatmaktadır. Yaşamın nasıl yaşandığı önemlidir. Kendini anlamak ve bilmek yaşamın nasıl kazanıldığını da bilmektir. Önemli olması da buradan gelmektedir. İnsanlığımızın kök hücresi gibi bir şeydir bu.

Toplumsal Problemler

Toplumsal problemlerden bahsediyorsak ve toplumsal bunalımlar yaşıyorsak, bu, insanın ve yaşamın, ciddi düzeyde zedelendiğinin göstergesidir.

Nietzsche’nin Toplum İrdelemesi

Nietzsche, Japonlar için ‘karıncalaşmış halk’ der. Avrupa halkı için ‘robotlaşmış’ tanımını kullanır. Amerika toplumu için ‘çılgınlaşmış’ yorumunu yapar. Diğer halkların ise ‘lanetlediğini’ söyler.

Birbirini Bitirme Hali

Çalışmak, bilinçli bir emek hareketi olarak ortaya çıkıyorsa önemlidir. Japon halkı böyle olmadığından ciddi bir eksiklik yaşar. Karınca gibi çalışılsa da yaşanan ve yaşanılmış özgür bir yaşam yoktur. İnsanlık, kendi gerçeğini burada bulamamaktadır. İnsan insana yabancılaşmaktadır. Insan insan olarak, toplum toplum olarak kendini bitirmektedir.

Avrupalılar için söylenen robotlaşma tanımına gelirsek.

Robotlaşmak Ne Demektir

Robot, mekanik aletlere verilen isimdir. İnsana ve topluma robot denilmesi dikkat çekici ve üzerinde durulması gereken bir incelemedir. Çılgınlaşan Amerika da dikkat çekicidir. Avrupa, Amerika’ya göre yorgun bir toplumu andırır. Amerika ise Avrupa’nın kaybedilmiş gençliğidir. Avrupalılar, bu süreçleri derinden yaşadıklarından, bu gençliği kıta Amerikasına devretmişler gibidir.

Çılgınlaşmak Nedir?

Çılgınlaşmak nasıl bir psikolojidir? En basit tanımla toplumsal yaşam hakikatinin dışına çıkmaktır. İnsanın insan olarak toplumsal özelliklerini kaybedip, kendine yabancılaşması anlamına gelir. Çılgınlaşan toplum, yaşamı kaybeden toplumdur. Her şey çılgınlaşmayı oluşturan verilere dayanır. Uyuşturucu, seksin kışkırtılması, hızlı yaşam, adrenalin, gözü karalık, arabeskleşen hayatlar, macera ve bir çok şey. Bunlar, insan olmanın inkarını getiren pratiklerdir. Çılgınlık ölüme hızlıca koşmaktır. Toplumun hızlıca ölümü budur. Buna toplumsal intihar demek de mümkündür. Obezleşme, tüketim kültürü, tatminsizlik bu yaşam biçimlerinin yansımalarıdır.

Lanetli olmak

Lanetli ülkelerin durumu ise bunların farklı bir boyutunu gösterir. Açlık, sefalet, yaşamın ve insanlığın yerlerde sürünmesi ve benzeri..

İnsanla incelenen bu durum ve bu yaşam biçimleridir. Kaybedilen insan, kaybedilen insanlıktır. Bunu görmeden ve anlamadan insanla buluşamayız. Yaşamın Özgür akışı insanla vuku bulabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.