Gönül Morkoç - Özel
10 reçeteden 6’sı geri dönüyor
TİGRİS HABER - Havaların aniden soğuması, maske-mesafe kurallarındaki gevşeme Diyarbakır’da bu yıl grip ve soğuk algınlığı vakalarında patlamaya neden oldu. Hastanelerin acil servisleri çocuk hastalarla dolup taşıyor. Acillerdeki yoğunluk hekimlerin iş yükünü arttırırken, asıl önemli sorun hekimlerin reçete ettiği ilaçların temininde yaşanıyor. Eczacılar Birliği’nin verilerine göre, şuan piyasada 645 ilaç bulunmuyor. Piyasada kolay temin edilemeyen ilaçların başında ise, soğuk algınlığı, ateş düşürücü, öksürük kesici ve romatizma ilaçları geliyor.
‘İlaca uygulanan kur düşük’
Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Sert, mevsimsel grip ve soğuk algınlığı ilaçlarının piyasada bulunamamasının iki temel nedeni olduğunu söyledi. Sert, “Birincisi pandemide insanlar eve kapandı. Grip ve soğuk algınlığı azaldı. İlaçlarda üretim bantları düştü. Firmalar da bunu kestiremedi. İki yıl içinde üretimi düşük olan ilaçlar bu yıl ihtiyaç haline geldi. İkinci önemli neden ise, kur uygulaması. İlaca uygulanan kur oldukça düşük. 4.57’lerde. Fiyat güncellenmediği zaman firmalar ilaç göndermiyor” dedi.
Bakanlık sorunu çözebilir
10 reçeteden 6’sını geri çevirmek zorunda kaldıklarını ifade eden Sert, “Biz ilaç fiyatlarının güncellenmesini istiyoruz. Bakanlık düzeyinde ilaç yokları ile ilgili bir bandın geliştirilmesi lazım. ‘Yok seviyesi’ dediğimiz kritik seviyelerin belirlenmesi lazım. Önerilerimiz dikkate alınırsa Sağlık Bakanlığı bu sorunu çözebilir” diye konuştu.
‘Kriz kapıda’
Eczacı Rojda Yılmaz ise, reçetesini temin etmek isteyen hastaların eczane eczane gezerek ilaç aradığını söyledi. Elzem ilaçlarda, hastayı tekrar doktora yönlendirdiklerini belirten Yılmaz, şunları söyledi: “İlaç yoksa, hastayı doktora yönlendiriyoruz, tedavi protokolüne uygunsa, başka bir ilacı tavsiye etmelerini istiyoruz. Eğer tedavi protokolüne uygunsa doktorlar ilacı değiştiriyor. Çözüm bulunmasa çok büyük bir kriz kapıda olur. Elimizdeki ilaçlarda artık tükenmeye başladı. Böyle devam ederse, kronik hastalıkların ilaçları da azalacak.”
‘5 eczane dolaştım’
Çocuğuna reçete edilen ilacı temin etmek için 5 eczane dolaştığını söyleyen Yusuf isimli vatandaş da yaşananlara isyan etti. Yusuf, “Çocuğumun ateşi, kusması karın şişliği ve gazı var. Doktor bu şikayetlerle ilgili ilaç yazdı. Sabahtan beri 5 eczane gezdim. Depoları aradılar. Bulamadılar. Buraya geldim burada da yok. Geri kalan ilaçları alıp kullanacağız” diye konuştu.