Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum, 31 Mart seçimlerinden önce Şubat ve Mart aylarında vektörlere karşı yapılması gereken ilaçlama çalışmasını yapmadığı belirtilirken, 2019 yılı için yapılması gereken ilaçlama ihalesini de gerçekleştirmediği kaydedildi. Bu yüzden kentte Mayıs ayının sonuna kadar ilaçlama yapılamadı. Gecikme nedeniyle vektörlerin artışı vatandaşlar arasında rahatsızlıklara neden oldu. Yaşanan sorunların giderilmesiyle DBB Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, halk sağlığını korumak ve bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek amacıyla kent merkezi dahil 17 ilçede 162 personelle ilaçlama çalışmalarına başladı. Vektörlerle mücadele için yapılan ilaçlama çalışmalarında 7 ULV ve 400 litre kapasiteli 2 holder aracı kullanılıyor. Vardiya sistemiyle yapılan ilaçlama çalışmalarında 32 personel, daha önce belirlenen alanları sırt pompaları aracıyla ilaçlıyor. Larva popülâsyonunun önüne geçmek için de ULV araçları, akşam saatlerinde mesai yapıyor.
Zamanında yapılmadı
Gündüz saatlerinde ilaçlama bünyesinde oluşturulan 13 ekip, larva ergin (karasinek, sivrisinek ve tatarcık), kene ve akrep taramasını periyodik olarak gerçekleştirirken, ilaçlama konusunda açıklama yapan DBB Sağlık İşleri Daire Başkanı A. Vahap Saçaklıdır, kent genelinde normalde rutin şekilde Ocak ayı itibariyle başlaması ve Şubat, Mart ile Nisan ayında devam etmesi gereken ilaçlamayı yapamadıklarını söyledi. Mevsimin ilk ilaçlamasının Mart ayı başında Lavra denilen dönemde yapılmadığına dikkat çeken Saçaklıdır, ilaç ihalesinin zamanında yapılmamasından kaynaklı yaşanan aksaklıklar olduğunu kaydetti. Saçaklıdır, bu saatten sonra eksiklikleri gidermek adına ne gerekiyorsa ekipler ile birlikte sürekli çalışacaklarını ve ilaçlamayla ilgili şikayetlerin tümünü giderecekleri ifade etti.
Yaşanan eksikliği giderme adına 4 gün önce Diyarbakır genelinde sahaya çıktıklarının bilgisini veren Saçaklıdır, merkez ilçelerde ekipler görevlendirdiklerini belirtti. Saçaklıdır, kırsal ilçelerde ise 32 personelin görev yaptığını söyledi.
Çalışmalar iki katına çıkarıldı
Tüm ekipleri (mühendis, veteriner ve teknik personel) ve ilaçlamada kullanılan araçları seferber ettiklerini ifade eden Saçaklıdır, araçlarının normalde çalışma sürelerinin 3 saat olması gerekirken, eksikliklerden kaynaklı personellerin gayretleri sonucu çalışma saatini iki katına çıkardıklarını belirterek, personellerin gece geç saatlere kadar sahada çalıştıklarını söyledi.