İklim krizi yaşamı ve geleceği tehdit ediyor

Mümin Ağcakaya

İklim krizi günümüzün en yakıcı problemi haline geldi. Bilim adamları doğanın kirletilmemesi, atmosfere sera gazı salınımının kontrol altına alınması gerektiğini, aksi takdirde küresel ısınmanın ciddi sorunlara yol açacağı konusunda yıllardır uyarılarını yapıyorlar.

Çevre sorunlarının artık bir iklim krizi olarak ele alınması gerektiğini söyleyen bilim insanları; hükümetleri, şirketleri ve insanları üzerine düşen görevleri hatırlatarak, gerekli politikaları oluşturmaları ve önlemler almaları konusunda uyarıları devam ediyor.

İklim krizinin gelecekte depremlerden, volkan patlamalarına kadar birçok doğa olayını tetikleyebileceğini; şimdiden öngörülmeyen doğal felaketlerin de yaşanabileceğini dile getirmektedirler. Dünyayı ve dünyadaki canlı yaşamı nasıl tehdit edeceği konusundaki varsayımlarını paylaşıyorlar.

Bölgelere göre değişim gösterse de; insanlar iklim krizinin etkilerini bir şekilde yaşıyor ve hissediyor.

Temiz hava, kullanılabilir temiz su, tarımsal üretim alanlarının daraldığını, üretimin azaldığını, sağlıklı gıdaya erişimin tehlikeye girdiğini çeşitli istatistikî araştırmalar ortaya koymaktadır.

 İklim değişikliğinin dünyada çok büyük değişikliklere yol açması kaçınılmaz. Buzulların erimesiyle deniz seviyesinin yükselebileceği, atmosferin daha fazla ısınacağı ve bazı canlı türlerinin soyunun tükenebileceği dile getirilmektedir.

Afrika’daki kuraklıklar, çölleşmeler, Asya’nın Güneyindeki aşırı yağışlar, Amerika’daki tayfunlar ve en son Avustralya’daki yangınlar, sellere yol açan yağışlar, ceviz büyüklüğündeki dolu yağışı, kum ve toz fırtınaları dünyamızın içinde bulunduğu küresel ısınmanın sonuçlarıdır.

Aylarca süren ve bir türlü söndürülemeyen yangının ortay çıkan bilançoları korkunç düzeydedir.

Çok sayıda yerleşim yeri boşaltıldı ve bir milyara yakın hayvan öldü. 10,3 milyon hektar alan kül oldu, 2.000 ev yandı. Bir o kadar ev tahliye edildi.

İnsanlar tarafından etkili bir müdahalenin yapılmasına olanak vermeyen yangın ancak yağmurların yağmasıyla etkisi kırılmış olsa da benzer yangın dalgalarının gelecekte, daha geniş çaplı alanları kapsayacak mega yangınların çıkabileceği, kuraklık artışının daha fazla bölgeleri etkileyeceği konusunda bilim adamları uyarılarına devam etmektedirler.

Ancak bu konuda ciddi önlemler alınmış değil. Ülkeler, şirketler ve insanlar doğayı kirletmeye devam ediyorlar.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.