Salih Yeşil
TİGRİS HABER - İHD Diyarbakır Şubesi tarafından düzenlenen"20 Eylül Dünya Çocuk Hakları Günü"raporu açıklandı. "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2017-2021 Yılları Arası Çocuk Haklarına Yönelik İhlalleri Raporu"açıklayan İHD Çocuk Komisyonu Üyesi Eylül Özgültekin, 5 yılda en az 132 çocuğun öldürüldüğünü 385’nin de yaralandığını kaydetti. Şube binasında düzenlenen toplantıda raporu açıklayan Özgültekin, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 20 Kasım 1989’da"Çocuk Haklarına Dair Sözleşme" ile başladığını hatırlattı.
Türkiye’nin 1990’da sözleşmeyi imzaladığını 1995’de sözleşmeyi yürürlüğe soktuğunu anımsatan Özgültekin, Türkiye’nin aynı zamanda sözleşmenin 17-29-30. maddelerine çekince koyduğunu hatırlatarak, "Bu çekinceler ile sözleşmenin ruhuna aykırı davranılarak anadili Türkçe olmayan çocukların eğitim, ifade özgürlüğü, kendi kültürünü yaşatma ve kendi dilini özgürce kullanma haklarına kullanımı engellenmektedir."ifadelerini kullandı.
‘Çocuklar silahlı şiddetin hedefi oluyor’
İmzacı devletlerin her 5 yılda kendi iç hukukunda değişimler doğrultusunda düzenlemelere gittiğini vurgulayan Özgültekin, fakat gerek BM çocuk haklarına dair sözleşme gerekse bu sözleşmenin doğrultusunda oluşturulan ilgili komite çocukların haklarının tam olarak kullanılmasına olanak sağlayamadığının altını çizdi. Savaş ve şiddet ortamı nedeniyle çocukların yaşam hakkı olmak üzere en temel haklarının ihlal edildiğinin altını çizen Ögültekin, "Yerleşim alanlara sıçrayan çatışma ve savaş hali ile çocuklar silahlı şiddetin hedefi oluyor, patlayıcılar ile yaralanıyor, hayatlarını kaybediyorlar. Kürt meselesinin çözümsüzlüğüne paralel olarak, kullanılan aşırı güvenlikçi politikalar ile birlikte çoklu hak ihlallerinin sistematik bir biçimde gerçekleştiğini ve bu durumdan en fazla etkilenen gruplar arasında çocukların olduğunu ifade edebiliriz." diye konuştu.
‘132 çocuğun yaşam hakkı ihlal edildi’
Özgültekin, raporlarını, başvurular, medya izleme/tarama sonucu oluşturduklarını dile getirdi. Özgültekin, Bölge’de, silahlı çatışmalarda 2, yargısız infazlarda 2, bombalı eylemlerde 4, mayın ve sahipsiz bırakılan patlayıcılar sonucu 13 çocuk, hata/ihmalden sonucu 19, zırhlı ve sivil araçların kazaları sonucu 12, şüpheli şekilde 26, intihar sonucu 30,aile içi şiddet sonucu 16, toplumsal şiddet sonucu 20 çocuğun öldüğünü söyledi. Özgültekin, "2017 ile 2021 yılları arasında bölge kentlerinde tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 132 çocuğun yaşam hakkı ihlal edilmiş, 385 çocuk yaralanmıştır." bilgisini paylaştı.
‘656 çocuk cinsel istismara maruz kaldı’
Özgültekin, 43 çocuğun aile içi, 613’ünün çocuk toplumsal alanda cinsel istismara maruz kaldığını, 5 çocuğun ise fuhuş yapmaya zorlandığını belirterek, "Çocukların özgürlüğü ve güvenliğine yönelik ihlaller sonucu 157 çocuk gözaltına alınmış, 14 çocuk tutuklanmıştır. Gözaltında 29, hapishanelerde 8 ve gözaltı yerleri dışında 34 olmak üzere en az 71 çocuk işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Okullarda en az 6 çocuk şiddete maruz kalmıştır." sözleriyle verileri paylaştı.
Raporun verilerinin Bölge’de çocuk haklarının sistematik şekilde ihlal edildiğini gösterdiğini ifade eden Özgültekin, Türkiye’nin çocuk haklarını eksiksiz uygulaması için ihlale neden olan uygulamalara sonlandırmasını isteyerek, bu konuda etkin önlemler almaya çağırdı.