TİGRİS HABER - HÜDAPAR sosyal işler başkanlığı, 22 Kasım Diş Hekimliği Gününü, yayınladığı basın duyurusu ile kutladı. Yapılan açıklamada, “Ağız ve diş sağlığı alanında büyük bir özveriyle hizmet eden bütün hekimlerimizin “Diş Hekimliği Günü”nü tebrik ediyoruz. İçinde bulunduğumuz “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası”nın da en faydalı şekilde değerlendirilmesini temenni ediyoruz” denildi..
HÜDAPAR Sosyal İşler Başkanlığından yapılan açıklamada, özetle şöyle denildi;
“Türkiye’de 22 Kasım “Diş Hekimliği Günü”, içinde bulunduğumuz hafta ise “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Ülkemizde Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Ağız Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM) ve Ağız Diş Sağlığı Hastanelerinde (ADSH) koruyucu ve tedavi edici uygulamalarla hizmet sunulmaktadır. Kamu hastanelerinin yanı sıra özel sektörün de diş hekimliği hizmetlerindeki payı büyüktür.
Kamuda çalışan diş hekimi sorunu
Ancak kamuda çalışan uzman diş hekimlerinin sayısı, dağılımı ve diş hekimi başına düşen hasta sayısındaki bölgesel farklılıklar gibi ciddi sıkıntılar dikkat çekmektedir. Diş hekimi istihdamı ile ağız ve diş sağlığı hizmeti veren kamu hastanelerinin sayısı, şehirlerin nüfusu dikkate alınarak daha gerçekçi bir planlanma yapılmalıdır. Diş hekimliği hizmetlerinde yaşanan sorunlar ivedilikle çözüme kavuşturulmalıdır.”
Aile diş hekimliği modeli
HÜDAPAR açıklamasında, toplumun genel sağlığı açısından son derece önemli olan ağız ve diş sağlığı ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyle sıralandı;
- Ağız ve diş sağlığına ehemmiyet verilerek bu konuda toplumsal bir bilinç oluşturulmalıdır.
- Bütün fertlerin özellikle de çocukların doğru ve düzenli diş fırçalama alışkanlığı edinmeleri sağlanmalıdır.
- İlköğretim okullarında belirli periyotlarla ağız ve diş sağlığı taraması yapılmalıdır. Bu konu ilgili kurumlarca mutlaka denetlenmelidir.
- Evde Sağlık Hizmetleri kapsamındaki hastalara verilen ağız ve diş sağlığı hizmetleri daha nitelikli hale getirilmelidir.
- Kamu hastanelerinde sunulan diş hekimliği hizmetlerinin kapsamı genişletilerek bu alandaki implant vb. bütün tedavilerin ücretleri devlet tarafından karşılanmalı, vatandaş özel kliniklere mecbur bırakılmamalıdır.
- “Aile Diş Hekimliği” modeli Türkiye geneline yaygınlaştırılmalı, ağız ve diş sağlığı konusunda koruyucu hekimlik uygulamalarına ağırlık verilmelidir.