HPG alıkoyduğu 3 Çinliyi serbest bıraktı

Silopi'nin Çalışkan beldesinde 25 Ağustos 2014 tarihinde HPG'liler tarafından alıkonulan CİNER şirketler grubuna ait olan termik santralde çalışan 3 çinli, bu gün Cudi Dağı'nda İHD heyetine protokol karşılığında teslim etti.

 Heyeti karşılayan HPG'li, "Doğamızı korumak için bu 3 kişiyi alıkoydu. Kürdistan doğasına kimsenin zarar vermesine izin vermeyiz" dedi.

Silopi'nin Çalışkan beldesinde 25 Ağustos 2014 tarihinde CİNER şirketler grubuna ait olan termik santralden HPG'liler tarafından alıkonulan 3 Çinli işçi, İHD Şırnak Şubesi ve HDP Van Milletvekili Nazmi Gür tarafından Cudi Dağı'nda HPG'den teslim alındı. Şırnak'tan sabahın erken saatlerinde yola çıkan İHD ve beraberindeki heyet Cudi Dağı'na doğru yola çıktı. Cudi Dağı eteğinde İHD ve beraberindeki heyeti karşılayan Tırej kod adlı PKK'li daha sonra hazırladıkları bir protokolü imzalattıktan sonra, 3 Çinliyi heyete teslim etti. Teslim sırasında üç Çinliyi alma gerekçeleri hakkında açıklama yapan Tırej koda dalı PKK'li, "Doğamızı korumak ve kollamak için bu eylemi gerçekleştirdik. Yani Çin halkına ya da herhangi başka bir halka karşı bir art niyetimiz yoktu, bu şekliyle anlaşılması gerekir. Cudi HPG Komutanlığı olarak bundan sonrada bu tarz girişimlere karşı tavrımızı ortaya koyacağız. Kürdistan doğasına asla zarar verilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

'Eylemimiz amacına ulaştı'

Göz altında oldukları süre boyunca üç Çinli hakkında da açıklama yapan PKK'li Tirej, "Bizde oldukları süre boyunca tek istekleri serbest bırakılmalarıydı. Eylemimiz amacına ulaştığı için şu an onları serbest bırakıyoruz. İlk başta dilimizin farklı olmasından kaynaklı anlaşma konusunda biraz zorlandık. Beden diliyle anlaşıyorduk. Tercüman aracılığıyla da eylemimizin amacını kendilerine açıklamıştık" diye konuştu. Ardından konuşan İHD Şırnak Şubesi Başkanı Emirhan Uysal, "Bu çalışmalardan bazıları termik santraller, barajlar ve HES'lerdir. Burada yaklaşık bir buçuk ay önce gözaltına alınmış üç Çinli vatandaş var. Bütün insanların yaşam hakkının kutsallığı adına biz buraya geldik. Her ne kadar yaşam hakkı kutsalsa da ekolojik tahribatlara karşı durmakta bir haktır. Bu anlamda Çinliler alıkonulmuşlardır" şeklinde konuştu.

Cudi'den ayrılan heyet daha sonra Şırnak Valisi Hasan İpek'i makamında ziyaret ederek, üç Çinliyi kendilerine teslim etti. Şırnak Valisi Hasan İpek teslim aldıkları 3 Çinli'yi, Çin Ankara Büyükelçi YU Hongyang'ı telefonla arayarak durumları hakkında bilgi verdi. Ardından İpek, 3 Çinliyi büyük elçiyle telefondan görüştürdü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri