Köy odasının orta yerinde, kocaman sinilerin üzerindeki Karacadağ pirincinden yapılmış pilav, kekik kokulu keçi etinden kavurmalar ile birlikte tüketilmişti.
Okunan mevlitten sonra, ikramların doyurduğu karınlarla mayışmış yaklaşık elli kişilik misafir grubu, yer minderlerinin üzerinde sırtını duvara dayamışken çay servisi başlamıştı.
Yaş ortalamasının kırklarda olduğu gruptan yaklaşık yirmi kişi, daha çaylarından birer yudum almadan sigaralarını yakmıştı.
Pencerelerden firar edemeyen sigara dumanlarının, odanın tavanında bulut kümelerine dönüştüğü ve mini sohbetlerin yapıldığı ortamdan, odanın başköşesinde oturan misafire bir soru yöneltildi.
- Hoce bu sigaranın bir zararı var mıdır?
Bir dönem, sigara ile mücadele eden dernekle birlikte de çalışan ve sigaranın zararlarını paylaşmakta yetkin olan misafir; Sigara içerek, kanımızın temizlendiği akciğerlerimize oksijen yerine çektiğimiz dumanda var olan, katran, siyanür, fare zehiri gibi 4.000 ayrı kimyasal madde ile kanımızın kirlendiğini ve bu kimyasalların insan sağlığı üzerindeki etkilerini hevesle anlatmaya koyulmuştu.
Misafir, kelimeleri seçerek sigaranın zararlarını vurgularken, yaklaşık bir dakikadır dillendirdiği söylemlerin, ortamdaki erkek dinleyenler üzerinde hiç te etki yaratmadığını gözlemleyince, vurgulayıcı cümleyi kullanmaya karar vererek,
- “Bu sigara öyle bir illet ki zamanla insanların erkekliğini öldürür” der!
Bu söylem, köy odasının ortasına bomba düşmüş etkisi yaratır.
Ölüm sessizliğindeki ortamda, içe çekilmiş dumanlar boğazda kalır, sigara külleri kül tabaklarının dışına düşer.
Birkaç saniyelik sessizlikten sonra, sigaranın zararını soran kişi, sorusundan pişman olmuş bir eda ile
- “Hoce keşke bunu demeseydin” der.
Damar sertliğine sebep olması dolayısı ile bütün vücudu, doğurganlık özellikleri dolayısıyla kadınların hamilelik süreci ile doğan bebeklerin sağlığını da olumsuz etkileyen sigaranın, sağlığımız ve bireysel ekonomimize olumsuz diğer etkilerini, kendilerini seven, okuyucularımızın bilgileri ve takdirlerine bırakıyoruz!
Ayrıca kullananlara entelektüel izlenim verdiği düşünülen elektronik sigaraların, içenlere sigaradan daha fazla zarar verdiğini uzmanlardan duymayanların, son zamanlarda, medyadan yeterince bilgilenmiş olmaları mümkündür.
Günde birkaç paket sigara içen, sinemamızın değerli ustalarından Rahmetli Erol Taş’ın, diğer hastalıklarına ilave olarak, içtiği sigaranın etkisi ile henüz 68 yaşında iken, kangren olan bacağının kesilmesi, kendisi hayatta iken mezara gömülen bacağının mezar hırsızları tarafından çalınması ve Sevgili Sanatçının hırsızlara hitaben ağlayarak “ bacağımı getirin” çağrısı, yıllar geçmiş olsa da birçoğumuzun hafızasından silinmemiştir.
Sigara içmenin kapalı yerlerde ve toplu taşıma araçlarında kanunlarla yasaklanıp cezaya tabii olmasının üzerinden yıllar geçmiş ve toplum bu konularda ekseriyetle bilinçlenmişken, havaların soğuması ve insanların kapalı mekânlara sıkışması ile az da olsa, bir kısım kapalı mekânlarda ve özellikle şahsi araçlarda sigara içiliyor olmasının iyi bir manzara olmadığını söylemek mümkündür.
Bir kısım insanımızın zarar vermesine rağmen vazgeçemediği sigara kullanımında, dünya ülkeleri sıralamasında, on birinci gibi kötü bir yerde olmamıza rağmen, bazı ülkelerin sigara ile mücadelede seviye atladıklarını kıskanmamak ta elde değil.
İspanya Hükümeti, 2023 yılında, yeni çevre düzenlemeleri çerçevesinde, yere atılan sigara izmaritlerini temizlemek için yapılan harcamaların karşılanması ile izmaritlerin yere atılmaması konusunda halkın bilinçlendirilmesi hususlarında, sigara şirketlerini sorumlu tutacak kararlar aldı.
İtalya’nın ünlü şehri Milano Belediyesi’nce, daha önce alınmış; otobüs duraklarında, parklarda ve spor tesislerinde sigara içme yasağı kararları, bir seviye daha yükseltilerek, 01 Ocak 2025’ten itibaren açık alanlarda sigara içilmesi tamamen yasaklandı!
Sigara kullanma yaşının on bir’e indiği ülkemizde, yetişkinlerin çocuklarımıza doğru davranışlarla rol model olma sorumlulukları vardır!
Bunun içindir ki, sigara içme alışkanlığı olan yetişkinlere, alışkanlıklarınızdan vazgeçin deme hakkını kendimizde göremiyor olsak ta, halka açık ve özellikle çocukların olduğu ortamlarda sigara içmeme ve onlara kötü örnek olmamaları ile sigara izmaritlerini yere atarak çevreyi kirletmemeleri konularında, sanırım ricada bulunabiliriz.
Çok şey mi istiyoruz?