TİGRİS HABER - Dünyada her yıl 1 milyon kişi intihar sonucu hayatını kaybediyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Çevik, her bir intiharın, yaklaşık 135 kişiyi derinden etkilediğini belirterek, dünya genelinde her yıl intihar vakaları nedeniyle 108 milyon insanın bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurguladı. Çevik, “Nazik bir söz söylemek ve yargılamadan dinlemek, fark yaratabilir ve bir kişinin hayatını kurtarabilir” dedi.
Dünya İntiharı Önleme Günü ve Farkındalık
Liv Hospital Samsun Psikiyatri Kliniği’nden Dr. Mehmet Çevik, 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü vesilesiyle önemli açıklamalarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine dikkat çeken Çevik, her yıl 1 milyon kişinin intihar nedeniyle hayatını kaybettiğini ve her 40 saniyede bir intihar vakasının yaşandığını belirtti. Dünya İntiharı Önleme Günü, intihara karşı farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 10 Eylül'de kutlanmaktadır.
İntiharların Önlenebilirliği
Dr. Çevik, intiharların büyük oranda önlenebilir olduğuna dikkat çekerek, her 25 intihar girişiminden sadece 1’inin ölümle sonuçlandığını, ancak birçok kişinin intiharı ciddi şekilde düşündüğünü ifade etti. İntihar vakalarının geniş bir çevreyi derinden etkilediğini belirten Çevik, “Her bir intihar bir eşin, çocuğun, ebeveynin veya arkadaşın kaybı anlamına gelir. Bu durum, tüm dünyada milyonlarca kişiyi derinden etkiler” dedi.
İntiharı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
İntiharı önlemenin günlük yaşamda farkındalık oluşturmakla mümkün olduğunu belirten Dr. Çevik, intiharın nedenleri, belirtileri ve uyarı işaretleri hakkında toplumsal bilincin artırılmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, çevremizde zor durumda olan kişilere şefkat göstermek ve onları yargılamadan dinlemenin hayati bir önem taşıdığını vurguladı.
İntiharı Konuşmaktan Korkmayın
İntiharı önleme konusunda bireylerin önemli bir role sahip olduğunu belirten Dr. Çevik, “Birinin intihar düşüncesi olduğunu düşünüyorsanız, bunu sormaktan korkmayın. Yargılamadan, nazik bir şekilde konuşarak durumu öğrenin. Çoğu insan aslında ölmek istemez; birinin onlara yardım etmesini bekler. Basit bir diyalog bile hayat kurtarabilir” dedi.