HDP’li Sarıyıldız’dan Cizre açıklaması:

Katliamlarla ilgili elimizde bilgi ve görüntü var

İlyas AKENGİN/ÖZEL

Aylardır yasak ve ölümlerin sürdüğü Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde bulunan HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, “Cizre’de uygulanan vahşetle ilgili elimizde belge ve görüntüler var. Bunları vahşetlere karşı sessiz kalan dünyanın gözüne sokacağız. Hükümet yetkilileri bu acımasız vahşet nedeniyle uluslar arası mahkemelerde yargılanacak” dedi.

Sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü Cizre, Sur ve İdil’de çatışmalar sürüyor. Ölüm haberleri de gelmeye devam ediyor. Yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği Cizre İlçesi’nde ise, çatışma yok ancak yasak devam ediyor. Yaklaşık 2.5 aydır yasağın sürdüğü 220 bin nüfuslu İlçe’de 10 bin kişi yasağa rağmen İlçeyi terk etmedi. İlçede yaşanan çatışmalarda 200’e yakın kişinin öldüğü belertiliyor.

Sokağa çıkma yasağının uygulanmaya başladığı ilk günden bu yana İlçede bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, İlçede yaşanan son gelişmelere ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın ‘Cizre’de operasyonlar’ bitti açıklamalarını hatırlatan HDP’li Sarıyıldız, “Çatışmalar günlerdir bitmesine rağmen İlçedeki binalardan yakılmış cenazeler çıkmaya devam ediyor. Günlerdir iş makineleri enkazları kaldırıyor ve Dicle Nehrine döküyor. Nehre dökülen enkazlarda insan parçalarının olduğunu gördük. Devlet burada göz göre göre bir insanlık suçu işledi. Devlet bu insanlık suçunun altında kaldı. Şuan devlet suç delillerini yok ediyor. Burada büyük bir Vandalizm yaşandı. Biz daha ölümler başlamadan önce resmi kurumlara insanların kimlik bilgilerini verdik. Ancak bunlar dikkate alınmadı ve insanlar en feci şekilde öldürüldü” dedi.

Çatışmaların bitmesine rağmen yasağın sürmesine tepki gösteren Sarıyıldız, “Bu yasak yasa dışı ve hukuk dışıdır. 220 bin nüfuslu İlçede 10 bin kişi kalıyor. Harabeye dönen 4 mahallede tek bir canlı kalmadı. Hayvanlar ve kuşlar bile yok edildi. 100 yılın en feci katliamı yaşandı. Tahliye bekleyen insanlar yakıldı. Bizlerde bu vahşetin görüntüleri var. Bu belge ve görüntüleri sesimizi duymayan dünyanın gözüne sokacağız. Aileler hala cenazelerini teşhis etmiş değil. Resmi kurumlar kapalı olduğu için suç aileler suç duyurusunda bile bulunamıyor. Ama konuları uluslar arası mahkemelere taşıdık. İnsanları gözlerimizin önünde katlettiler. Bu vahşetleri tüm dünyanın gözüne sokacağız” şeklinde konuştu.

Yaşamını yitiren kişilerin örgüt üyesi oldukları yönünde çıkan haberlere de değinen HDP’li Faysal Sarıyıldız, “Devlet operasyonları yürütürken, aynı zamanda psikolojik bir savaşta yürüttü. Yasağın ilk günlerinde 80 kişi katledildi. Bunların 70’i bebek ve yaşlılardan oluşan kişilerdi. Bunların içinde 10 genç vardı ve hepsi Cizre halkının evlatlarıydı. Ancak son 20 günde insanlar yakıldı. Bunların içinde gençler vardı, büyük kısmı yine Cizreliydi. Yasak öncesi dayanışma için gelen onlarca kişi de vardı. Direnen insanlarda vardı. Parti çalışanı, gazeteci ve farklı kesimlerden gelen çok sayıda kişi var. Yine kendisini kıyamet içinde bulan insanlar vardı” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘Mecliste olması gerekirken, Cizre’de ne işi var’ sözlerini de değerlendiren Sarıyıldız, “Burada hükümet üyelerinin yargılanmalarına neden olacak katliamlar yaşandı. Ben sorumluluğum gereği kaldım. Burada olup biteni yansıttığım için bun onların canını yaktı. Bir vekilin halkının yanıdır. Ankara’da olsaydım halkım demezmiydi vekilimizin Ankara’da ne işi var?”.

Yasak nedeniyle insanların çok zor günler geçirdiğini aktaran Sarıyıldız, “10 bin insan günlerdir aç susuz yaşam mücadelesi veriyor. Marketler kapalı. Evlerde gıda sorunu var, insanlar kuru ekmek ve bulgur yemek zorunda kalıyor” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri