HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Tigris Haber’in de gündeme getirdiği Diyarbakır’ın Lice ilçesi ve Bingöl’ün Genç ilçesi arasında Dicle Havzası Sarım Çayı üzerine kurulması planlanan HES ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na soru önergesi verdi.
Proje ekosisteme zarar verecek
HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun’un Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM tarafından yanıtlanması istenen soru önergesinde şu ifadelere yer verildi: “Diyarbakır’ın Lice ilçesi ve Bingöl’ün Genç ilçesi arasında Dicle Havzası Sarım Çayı ve yan kolları üzerinde kurulması planlanan, Silvan Elektrik Şirketi’ne 49 yıllığına kiralanan ve raporlama aşamasında olan “Birsu Hidroelektrik Santrali Projesi” kapsamında proje üniteleri olarak regülatör, su alma yapısı, cebri boru, santral binası, şalt sahası, enerji iletim hatları ve alternatif tali ulaşım bağlantılarının yapılacağını açıklanmıştır. Projenin inşa edilmesi için dinamitlerin patlatılacağı, hafriyat atıklarının dere kenarlarına boşaltılacağı, ormanlık arazilerin tıraşlanacağı akabinde yaklaşık 100 köyün yok olacağı basına yansımıştır. Bölgedeki yurttaşlar, projenin Çevresel Etki Değerlendirmesinin pandemi sürecinde yapıldığını, ÇED sürecine dâhil edilmediklerini, söz konusu projenin bölgenin arıcılık ve bal üretimi gibi geçim kaynaklarından yok edeceğini beyan etmiştir. Sarım Havzası Ve Çevresi Doğal Ve Kültürel Mirasın Korunması Derneği’nin avukatı ise mevcut projeden kaynaklı Sarım balı gibi geçim kaynaklarının bitme noktasına geleceği, binlerce ağacın kesileceği, balık türlerinin tükeneceği, bölgeye özgü endemik bitkilerin yok olacağını dolayısıyla projenin bölgedeki ekosisteme büyük zarar vereceğini belirtmiştir.”
Mevcut projeler ihtiyaç mı?
HDP’li Tosun Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için şu soruları yöneltti:
“1-Birsu HES Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecine yurttaşların katılmaması Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? ÇED süreci, usulüne uygun yapılmış mıdır?
2-Birsu HES Projesi’nin yapılmasının gerekçesi nedir? Dicle nehri üzerinde 22 adet planlanan veya tamamlanan HES ve baraj projelere istinaden bölgenin enerji ihtiyacı ne kadardır? Mevcut projeler, bu ihtiyacı ne kadar karşılamaktadır?
3-Projenin inşa edilmesi için dinamitlerin patlatılacağı, hafriyat atıklarının dere kenarlarına boşaltılacağı, ormanlık arazilerin tıraşlanacağı akabinde yaklaşık 100 köyün yok olacağı gibi tahribatları engellemeye dönük Bakanlığınızın çalışması var mıdır? Bu çalışmalar nelerdir?
4-Birsu HES Projesi’nin üreteceği enerji miktarı ne kadar olacaktır? Üretilecek olan enerji halka satılacağı fiyat nedir?
5-Dicle nehri üzerinde projelere göre üretilen enerji ne kadardır?
6-Birsu HES Projesi’nin doğada yaratacağı tahribat, arıcılık ve bal üretimi gibi Sarım bölgesine özgü üretimlerin yok olma tehlikesi ve dolayısıyla yurttaşlara oluşturacağı olumsuz etkilerine karşı Bakanlığınızın tedbirleri nelerdir?”
7-Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Hidroelektrik Santralleri (HES), Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES), Güneş Enerjisi Santralleri (GES) ve baraj sayısı ne kadardır? Bu projelerin ürettiği enerji miktar nedir? (Haber Merkezi)