Halkların demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekili ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak, Kuzey Irak ve Suriye'nin Rojava Bölgesi'ne yaptıkları ziyaretlerini değerlendirirken, IŞİD'in Şengal saldırısının Kürtler(e ulusal birlik ihtiyacını çok fazla hissettirdiğini ve mecbur kaldığını söyledi.
Halkların demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekili ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak, Kuzey Irak ve Suriye'nin Rojava Bölgesi'ne yaptıkları ziyaretlerini değerlendirirken, IŞİD'in Şengal saldırısının Kürtler(e ulusal birlik ihtiyacını çok fazla hissettirdiğini ve mecbur kaldığını söyledi. Kürt partilerle yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini ve diyalog için kapıların açık olduğunu gördükleri belirten Irmak, "Kürt Ulusal Kongresi için kapının açık olduğunu ancak şu anda şartların toplanma için uygun olmadığını gördük" dedi.
HDP Şırnak Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak, HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, milletvekilleri Nazmi Gür, Erol Dora ve Mardin Büyükşehir Belediye başkanı Ahmet Türk ile Kuzey Irak ve Suriye'nin Rojava Bölgesi'ne yaptıkları temasları DHA muhabirine değerlendirdi. Irmak, ziyareti çok kritik bir süreçte gerçekleştirdiklerini, koşulları zorlayarak aciliyeti ve süreci göz önünde bulundurarak gittiklerini ifade ederek, şöyle dedi:"Daha önce heyetlerimizin hazırladığı geniş kapsamlı raporlarla gittik. IŞİD Musul'dan sonra bu kez Şengal üzerinden kendine bir koridor açarak Rojava'ya ulaşmak istedi. Eğer IŞİD Şengal'i almış olabilseydi ve Türkiye sınırına kadar bir güvenlik şeridi oluştura bilseydi bugün Ortadoğu farklı bir konumda olurdu. Bütün Ortadoğu halkları tehlike altında olurdu. Asıl hedefi, Kürtler'in ortadan kaldırılması ve bir oluşumun oluşturulmasıydı. Ama, Kürtler çok müthiş bir direniş gösterdi. YPG ve HPG güçleri Peşmergenin yardımına koşarak orada Şengal'i çemberden kurtardı. 100 bin insanı koridor oluşturarak dağdan indirdi. Güçler burada bir arada oldu. Bu aslında şartların oluşturduğu kendiliğinden oluşan fiili bir birlikti. Bu yaşamın dayattığı bir gerçeklik ve zorunluluktu."
HDP Milletvekili Irmak, Kürt parti ve oluşumların kardeş olsa da siyaseten bir birlerine karşı rekabet içerisinde de olabileceklerini bildirirken, ortaya çıkan durum ve olağanüstü koşulların Kürtler'in bir arada olmasını zorunlu kıldığını söyledi. Irmak, şöyle konuştu:"Birinin diğerinin arkasında durmaması ve birliğe destek vermemesi hepsinin kaybetmesi anlamına geliyor. Kürtler, artık Ortadoğu'da kilit rol oynar pozisyondadır. Kürtlerin etkinliği, başarısı yada başarısızlığı doğrudan dengeleri etkiliyor. Dolayısıyla Kürtlerin kaybetmesi Ortadoğu'da bir çok dengenin negatif anlamda dönmesi anlamına gelir. Böyle olunca taraflar arasında diyalog kurmak amacıyla ivedilikle harekete geçmeye karar verdik."Irak ziyaretinde önce KCK yetkilileri ile görüştüklerini ve görüşmelerin kendilerine umut verdiğini söyleyen DTK Eş Başkanı Selma Irmak, KCK yetkililerinin baştan beri ulusal birlik ve kongre için her zaman hazır olduklarını ve çağrıcı olduklarını ifade ettiklerini söyledi. KCK'nın özellikle Kürt yönetiminin onlara yönelik kaygıları ve ön yargılarının bazı şeylerin önünü geçtiğini söylediklerini ifade eden Irmak, "PKK girdiği yerden çıkmayacak ve başka hesaplar içindedir" eleştirilerden duydukları rahatsızlıkları dile getirdi ve şu anda kimsenin ne hesap yapma şansı ve zamanı olmadığını söylediklerini ifade etti. KCK yetkililerinin Öcalan'ın ulusal kongre ve birlik için ifade ettiği yerde
durduklarını söylediklerini belirten Milletvekili Selma Irmak, "Kürt Ulusal kongresinin toplanma koşullarının uygun olmadığını da ifade ettiler" dedi.
Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye nezakeat ve 'Geçmiş olsun' ziyaretinde bulunduklarını söyleyen HDP Şırnak milletvekili Selma Irmak, KYB'lilerin ulusal birlik ve diyalog için durum ve tutumlarının umut verici olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu;
"Diyalog ve birliğe hazır olduklarını söylediler. Daha sonra Irak Kürdistan Bölgesel yönetimin Başkanı Neçirvan Barzani ile 3 saat süren olumlu ve sıcak bir görüşmemiz oldu. Barzani, basın üzerinde taraflar arasında yapılan açıklamalardan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bunun birlik ve ulusal bütünlük için bunların gerekçe olamayacağını, bu konuda halkın hakem olduğunu söyledik. Barzani, diyalog için süreçte ulusal birliğin gerekli olduğunu, 4 parçadaki Kürtlerin çıkarlarının ortak olduğunu, bir parçadaki başarı ve başarısızlığın hepsinin kazanımı veya kaybı olduğunu söyledi. Ayrıca diyalog ve ortaklaşmaya hazır olduklarını söylerken, 'Ulusal kongrenin toplanma koşulları görünmüyor' dedi. Kürtler'in bir diyalog ortamı içerisinde olmaya ihtiyacı vardır. Ulusal Kongre için kapının açık olduğunu görmek bizi umutlandırdı. Bazen 'Kötü komşu insanı ev sahibi yapar' derler. İŞİD'in Şengal saldırısı ile Kürtler açısından bu oldu. Geniş günde bir birimizin gözünü oyar, ama dar günde bir birbirimize sarılırız. Kürtler normal zamanda bir birlerine rakip olsa da zor günde birbirlerine kalkan oluyor. IŞİD'in saldırısı Kürtlere ulusal birlik ihtiyacını çok fazla hissettirmiş, mecbur kılmıştır. Şu anda lüks değil, olmaması çok büyük eksikliktir. Onları bir araya getirme konusunda üzeremize ne düşürse yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. Heyetimizi yüksek boyutta tutarak samimiyetimizin ve endişemizin boyutunu da gösterdik. Kürtlerin ortak cephede bir araya gelmeye ihtiyacı vardır."