Koalisyon arayışlarından sonuç çıkmayınca Türkiye erken seçime kitlenirken, HDP içinde de “iki dönem kuralının” olası bir erken seçimde uygulanıp uygulanmayacağı tartışması gündeme geldi.
AKP ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmaması ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun erken seçimi gündeme getirmesinin ardından HDP’de erken seçim senaryoları konuşulmaya başlandı.
Mahmut Lıcalı’nın Cumhuriyet’te yer alan haberine göre HDP tüzüğünün “Örgütlenme İlişkileri ve İç İşleyişi” düzenleyen bölümde, “Bir üye aynı organa en fazla iki dönem üst üste seçilebilir” hükmü yer alıyor. Söz konusu hükmün işletilmesine yönelik ilk uygulama 7 Haziran seçimlerinde yaşanmıştı. Bu kapsamda geçen dönem milletvekili olan 8 milletvekili iki dönemdir milletvekili görevini yaptığı için tekrar aday gösterilmemişti. Ancak 7 Haziran’da söz konusu hüküm HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın partinin lideri olması ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın İmralı heyetinde bulunması nedeniyle uygulanmamıştı.
TBMM’de erken seçim kararı alınması ya da Cumhurbaşkanının anayasada yer alan düzenlemeye göre parlamentoyu erken seçime götürme yetkisini kullanması durumunda HDP, iki dönem kuralını yetkili organlarında ele alacak. Parti tüzüğünde yer alan düzenlemede erken seçime yönelik bir tanımlama yapılmaması; olası erken seçimde iki dönem kuralının uygulanıp uygulanmayacağı konusunda soru işaretleri yaratıyor.
HDP’de olası bir erken seçimde herhangi bir esneklik gösterilmeden iki dönem kuralı uygulanırsa HDP Eş Başkanı Demirtaş, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü ve Levent Tüzel'in de bulunduğu mevcut 13 milletvekilinin aday olmaması gerekiyor. Ancak 7 Haziran’da uygulanan ve Demirtaş ile Buldan'ın iki dönem kuralına karşı tekrar aday olmasını sağlayan esnekliğin erken seçim durumunda tekrar uygulanabileceği de dile getiriliyor.