HDP Tüzüğünde yer alan 'Bir üye aynı organa en fazla iki dönem üst üste seçilebilir' kuralından dolayı 2015 seçimlerinde aday olamayacak isimleri Vatan Gazetesi yazarı Hüseyin Yayman yazdı. Yayman, geçtiğimiz günlerde verdiği bir söyleşide '...önümüzdeki dönem Parlamento grubu önemli ölçüde değişecek, iki dönem kuralı gereği birçoğumuz aday olmayacağız.' diyen Demirtaş'ın sözlerini hatırlatarak HDP'nin A takımının büyük ölçüde değişeceğini ifade etti.
Siyasi kulisleri hareketlendiren yazıda şöyle denildi; "HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, geçen hafta Dicle Haber Ajansına bir söyleşi verdi. Demirtaş gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. Ancak Türkiye siyasetini, HDP'yi ve çözüm sürecini yakından ilgilendiren bir cümlesi dikkatlerden kaçtı. Demirtaş'ın 'iki dönem kuralıyla' ilgili sözü yeterince tartışılmadı.Demirtaş seçimlere dair bir soruya '...önümüzdeki dönem Parlamento grubu önemli ölçüde değişecek, iki dönem kuralı gereği birçoğumuz aday olmayacağız...' cevabını verdi.
HDP Tüzüğünün 'Örgütlenme İlkeleri ve İç İşleyiş'i düzenleyen 3. maddesinde şu ifade var: 'i) Bir üye aynı organa en fazla iki dönem üst üste seçilebilir. ' Bu kural gereği 2015 seçimlerinde HDP'de radikal değişiklikler yaşanacak. Yeni dönemde ünlü isimler mecliste olmayacak.Ancak kuralın nasıl uygulanacağı soru işaretleri oluşturuyor. Çünkü DTP'nin kapatılması, BDP'nin HDP'ye katılması nedeniyle işler epey karışmış durumda. Açılıp-kapanmalar nedeniyle aynı partiden iki defa seçilmiş hiç kimse yok. Ancak bu prensip gereği Osman Baydemir, Diyarbakır Büyükşehir'e yeniden aday olamamıştı.İki dönem kuralı işletilirse Eşbaşkan Selahattin Demirtaş da değişmek durumunda. Yine İmralı heyetinde bulunan Pervin Buldan gibi önemli bir isim de dışarıda kalacak. Bu isimlerin yanında DTP'de eşbaşkanlık yapan Aysel Tuğluk, Emine Ayna ile HDP'de eşbaşkanlık yapan Sebahat Tuncel ve yine HDP vekili Hasip Kaplan gibi deneyimli isimler 2015'te olmayacak.Normalde bu listede Gültan Kışanak, Ahmet Türk, Sırrı Sakık da vardı. Ancak bu isimler 30 Mart seçimlerinde belediye başkanlıklarına geçti. Muhtemelen 2015'te de merkezi siyasetle-yerel siyaset arasında tersine bir nöbet değişimi olacak. Yeni dönemde Kürt siyasetinde Leyla Zana, Hatip Dicle gibi deneyimli isimlerin ağırlığı artacak. Leyla Zana'nın Aralık 2014'te siyasi yasağı bitiyor. Zana, muhtemelen önümüzdeki günlerde HDP'ye katılabilir.
KRİTİK GÖREVDEKİLER NE OLACAK?
Kural işletilirse HDP, 2015 seçimlerine yepyeni bir listeyle girecek. HDP'nin nasıl bir karakter kazanacağı önümüzdeki günlerde çokça tartışılacak. Öcalan'ın bu konuda nasıl bir yöntem izleyeceği merak ediliyor. Kritik görevlerde bulunan bazı isimler için kural esnetilecek mi, yoksa toptan uygulanacak mı? Bekleyip göreceğiz.İki dönem kuralı yanında Kürt siyasetini bekleyen başka bir sorun daha var. Bilindiği gibi HDP'nin yanında Demokratik Bölgeler Partisi var. Hangi parti, hangi bölgede seçime girecek? Çok aktörlü yapı nasıl örgütlenecek? Örgütlenme olsa dahi pratik nasıl işleyecek? Henüz bunlar bilinmiyor. Ayrıca eylemsizlik dönemiyle iyice ortaya çıkan 'demokratik siyasete evrilme' krizi sorunu nasıl aşılacak?
İSİM DEĞİŞİKLİĞİ Mİ, SİYASET DEĞİŞİKLİĞİ Mİ?
1. HDP isimlere bağlı bir hareket değil, durum böyle olunca hareket çok fazla etkilenmeyecektir.
2. DEHAP-DTP-BDP-HDP değişiminde olduğu gibi bu dönüşüm de başarıyla yürütülecektir.
3. Yeni gelecek isimler partinin yönünü değiştirmese de politik karakterini değiştirecektir.
4. Selahattin Demirtaş başta olmak üzere tecrübeli isimler meclis dışında kalacak.
5. Yeni dönemde HDP siyasetinde Öcalan ve KCK'nın ağırlığı daha da artacak.
6. Kadro değişimiyle aynı zamanda demokratik siyasete evrilmenin test sürüşü yapılacak.
7. AKP'den sonra HDP'de siyasete yenilik getirmiş olacak. Böylece taban konsolide edilecek.
8. KCK'dan cezaevinden çıkan isimlerin bir kısmı meclise gelecek.
İKİ DÖNEM KURALI İŞLETİLİRSE 2015'TE OLMAYACAK İSİMLER ŞÖYLE:
1. Selahattin Demirtaş (Hakkari Vekili, HDP Eşbaşkanı)
2. Pervin Buldan (Iğdır Vekili, HDP Grup Başkanvekili)
3. Aysel Tuğluk (Van vekili, DTP Eski Eşbaşkanı)
4. Sebahat Tuncel (İstanbul vekili, HDP Eski Eşbaşkanı))
5. Emine Ayna (Diyarbakır vekili, DTP Eski Eşbaşkanı)
6. Ayla Akat Ata (Batman vekili)
7. Hasip Kaplan (Şırnak vekili)
8. Bengi Yıldız (Batman vekili)
9. Özdal Uçer (Van vekili)
10. İbrahim Binici (Urfa vekili) "