HDP KONGRESİNDEN NOTLAR

Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı kesin gibi

NACİ SAPAN/Ankara/Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu

HDP Kongresi Balgat’taki Ahmet Taner Kışlalı salonunda gerçekleşti.  Türk ocağı caddesindeki Ahmet Taner Kışlalı Spor salonuna gelen tüm güzergâhlar,  güvenlik ve trafik nedeniyle kapatıldı. Delege ve izleyiciler sabah erken saatlerde spor salonunun bahçesini doldurarak kongre saatini beklemeye başladı.

Saat 10.00’da başlaması gereken kongre saat 11.00’de başladı. Kongre salonunda dikkat çekici önemli ayrıntı; Abdullah Öcalan’ın posterinin olmayışıydı. Daha önceki BDP kongrelerinden alışık olduğumuzdan herkesin dikkatini çeken de bu ayrıntı oldu doğal olarak. Bireysel olarak birkaç izleyicinin ellerinde taşıdıkları posterler hariç elbette.

**

Kongrenin ortak sloganı;

‘DEMOKRATİK CUMHURİYET

ORTAK VATAN

DEMOKRATİK ULUS’ tu.

Bu sloganın yazılı olduğu büyük bir flama kongrenin yapıldığı iç salonun girişine asıldı.

**

Başlarken şunları söylemek haksızlık olmaz sanırım. BDP’nin ve önceki partilerin yaptığı kongrelerdeki heyecanı dün yapılan kongrede göremedik. Sanki bir ‘burukluk’ vardı.  BDP-HDP birlikteliğini taban henüz tam anlamıyla içselleştirmedi gibi bir atmosfer hâkimdi kongre salonuna.  

Milletvekilleri saat 11.00 gibi salona geldi. Milletvekilleri henüz salona geç geldiği için kongrede yaşanan gecikme, salonun sıcaklığını da dikkate aldığımızda, izleyicileri bir miktar sıktı. 11.00 gibi BDP’liler salona geldiğinde durgun atmosfer yerini hareketli bir atmosfere terk etti. 11.15’ te Selahattin Demirtaş, Sebahat Tuncel, Ertruğrul kürkçü ve Figen Yüksekdağ’ın gelişi ile birlikte salonda coşku bir kat daha arttı. 

**

Federal Kürdistan bölgesinden yayın yapan TV kanalları olağanüstü kongrenin takibine büyük ilgi gösterdi. Rojava halk meclisi üyeleri ve güney Kürdistan parlamentosundan ve Avrupa’dan gelen misafirler tanıtıldı. Danimarka, Almanya, İtalya, Hollanda, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Avusturya elçilik temsilcilerinin de kongreye katıldıkları görüldü. Elçilik temsilcileri divan tarafından tek tek tanıtıldı.

**

İlk konuşmayı Ertuğrul Kürkçü Kürtçe-Türkçe selamlamayla yaptı. Kürkçü’nün konuşması siyasi olduğu kadar duygusaldı. Ardından Eş genel başkan Sabahat Tuncel geldi kürsüye. Kürkçü ve Tuncel’in konuşmaları bir anlamda HDP Eş Genel başkanlığına veda konuşmasıydı.

**

Divan başkanı Gencay Gürsoy,  ‘Abdullah Öcalan’ın mesajı var’ deyince salonda büyük bir alkış tufanı koptu.  Öcalan’ın mesajını Grup başkanvekili Pervin buldan okudu.  Abdullah Öcalan 1977’li yılların Türkiye Sosyalist Hareketine a atıfta bulundu;  ‘Kendimizi hiçbir zaman Türk sosyalist hareketinden ayrı görmedik, sadece koşullar gereği ayrı düştük. Birinci stratejik dostlarla şimdi yeniden buluştuk. BDP ye dayatılan dar bölgeci suçlamaya boşa çıkarmak için HDP çizgisi gerçekleşti. Bu çizgi 1965 yılında parlamentoya giren TİP’in çizgisinden daha ileri de bir çizgi olacaktır’ dedi. Öcalan’ın mesajı okunduktan sonra bütün salon ayakta alkışladı.

Mesajdan sonra yeni eş genel başkan Figen Yüksekdağ konuştu. Konuşma salondan büyük ilgi gördü. Ardından Selahattin Demirtaş geldi kürsüye, salon yaklaşık 5 dakika Demirtaş’ı alkışladı. Demirtaş, Türkiye’yi kucaklayan bir konuşma yaptı. Şeyh Said’in, Ali Kaypakkaya’nın, Ali İsmail Korkmaz’ın, Ethem Sarısülük’ün isimlerini bir arada zikrederek, Türkiye’nin birlikteliğine hitap etti. Halkların birlikteliğine destek verdiği için Abdullah Öcalan’a teşekkür etti Demirtaş, teşekkür büyük alkış aldı. HDP’yi en kısa zamanda 81 ilde seçime hazır hale getireceklerini anlattı Demirtaş.

Salondaki Pankart ve flamalarda neler vardı;

‘Roboski’den Reyhanlıya, unutursak kalbimiz kurusun’

‘Soma’da Şırnak’ta kâr hırsı öldürüyor’

‘Özgür kadınla demokratik ulusa’ gibi Türkiye’nin genelini kucaklayan sloganlar ağırlıklıydı.

**

Kürdistan parlamentosu Başkanı Kemal Kerkuki, kongrede Federal Kürdistan Yönetimi ve Başkanı Mesut Barzani adına konuşma yaptı.

Kongrenin eş genel başkanlığından çok kulislerde konuşulan Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı idi. Edindiğim izlenim Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı adaylığının kesin oluşu. Hafta içinde sivil kuruluşlarla yapılacak toplantılardan sonra Selahattin Demirtaş’ın adaylığı açıklanacak. HDP’lilerin ilk turdaki beklentisi ise yüzde 10 civarında oy almak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri