ANKARA -Üçer, Van İl’i Gürpınar İlçesi’nde Vangölü Elektrik Perakende Satış A.Ş. (VEPSAŞ) arıza bakım-onarım işinde çalışan ve yaklaşık 75 gündür maaşları ödenmeyen 23 taşeron işçinin, "ödenmeyen maaşlarının ödenmesi, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve düşük ücretlerin yükseltilmesi" talebiyle iş bırakma eylemi yaptığını hatırlattı. VEPSAŞ bünyesinde çalışan işçiler maaşlarını aynı gün alırken, alt firmada çalışan arıza bakım personelinin maaş alamadığına dikkat çeken Üçer, ayrıca çalışma güvencesinden yoksun işçilerin işlerine hiçbir haklı gerekçe olmadan son verildiğini belirtti. Üçer, Bakan Yıldız'a, VEPSAŞ’ın, alt firmayla yapmış olduğu sözleşmeyi feshetmek de dahil olmak üzere ne tür yaptırımlarda bulunma hakkı olduğunu sordu. İşçilerin maaşlarının ne zaman ödeneceğini de öğrenmek isteyen Üçer, "Bakanlık bu duruma neden müdahale etmemektedir" diye sordu.
“İşlerine son verildi”
Van’da 2011 yılında yaşanan depremlerden sonra İŞKUR tarafından ‘‘Toplum Yararına Çalışma Programı’’ kapsamında, taşeron statüsünde devlet kurumlarına yerleştirilen 7.286 işçinin işlerine son verilmesini de gündeme taşıyan Üçer, "Çalıştıkları 2 yıldan fazla süre boyunca sürekli olarak işten çıkarılma korkusu ile yaşayan bu kişilere, AKP tarafından 2014 Yerel Seçimlerinde oy avcılı nedeniyle bir kısım vaatlerde bulunulmuş, ancak sorunun çözümü için hiçbir adım atılmamıştır" dedi. Van Yararına Çalışma Derneği’nin söz konusu işçilerle ilgili verdiği bilgilere göre; bu kişilerden 2.136’sının bankalara borçlu olduğunu; 1423’ünün TOKİ’lerde oturduğunu ve her ay ev taksitlerini ödediklerini ifade eden Üçer, "Söz konusu statüde çalışan 1.400kadın emekçi çocuklarına bakmakla mükelleftir. Yine 200’ün üzerinde engelli ve 570’e yakın 50 yaş üzeri emekçi bulunmaktadır. Bu kişiler 3.200 öğrenci okutmaktadır. Bunların 1400 tanesi üniversitelidir" ifadelerini kullandı.
“Seçim sonuçlarının etkisi var mı?”
Üçer, bu konuya ilişkin ise Bakan Çelik'e şu soruları yöneltti: "Bu kişiler belli bir süre için mi işe alınmıştır? İş akdinde böyle bir hükmün bulunması hukuki midir? Bu süre ne kadardır? Farklı kurumlarda çalışan bu işçilerin işlerine aynı anda son verilmesine hangi merkezi otorite birimi tarafından karar verilmiştir? Bu kararı alma sürecinde Bakanlığınızın inisiyatifi/rolü nedir? 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinden önce bu işçilere İktidar tarafından verilen kadro sözü dikkate alındığında; Van’da seçim sonuçlarının İktidarın istediği şekilde sonuçlanmamasının işten çıkarılmalarıyla bir ilgisi var mıdır? Yeniden işe alınmaları konusunda herhangi bir girişimde bulunmayı düşünmekte misiniz? İşçilerin, bizzat devlet tarafından bu şekilde işten çıkarılmalarını ve kaderleri ile baş başa bırakılmalarını sosyal devlet ilkesi açısından nasıl değerlendirmektesiniz?”