AK PARTİ’YE karşı sol birlik tartışmaları HDP ile CHP’yi odak noktaya oturttu. Solda görünen partiler arasında telaffuz edilen iki büyük ve etkin parti üzerinden bu tartışmaların yapılması çok doğal. Gerçek anlamda sol bir birlik oluşturmak fikri ister istemez bu iki partinin çatısına işaret ediyor.
Doğrudur işaret ediyor, ancak bu işaret ne kadar gerçekçi, ne kadar doğru, bir de ona bakmak gerekiyor. Görünen tabloda iki partinin taban profili, dokusu ne kadar uygunluk sağlar birde bu yönüyle değerlendirmek gerekmiyor mu?
Parti tüzükleri, politikaları, istem ve talepleri birbirleriyle ne kadar örtüşüyor?
Başka bir açıdan değerlendirme yapmak mümkün. İttifaklar için parti tüzüklerinin istem ve taleplerin birbirleriyle mutlak örtüşmesi gerekmiyor, ancak CHP ve HDP ile ilgili böyle bir durum söz konusu olduğunda ortaya Kürt sorununa bakış ve kemalizm gibi çok önemli iki soru gündeme geliyor. Her iki partinin tabanı da bu anlamda meseleye sol pencereden bakmıyor. Böyle bir durum söz konusu olduğu içinde asgari müştereklerde dahi bir ittifakın olabileceği ihtimali ortadan kalkıyor.
İki partinin tabanı da dünyada örneklerine tanık olduğumuz sosyalist bir taban değil. İttifak olması halinde iki partinin tabanından kayma olacağı kaçınılmaz bir gerçek. Bu noktada kayma olma ihtimaline karşın, en az taban zararı görecek olan parti ise HDP olur.
Bunun nedeni de çok açık. PKK’nin politik yaklaşımlarını dikkate alan, işareti kendi içinde doğru algılayan ve uygulayan bir taban var. Daha önce SHP ile yapılan ittifakta tanık olduğumuz gibi küçük kırılmalar olsa da, çok fazla bir kayıp olmuyor. Ancak, CHP tabanında böyle bir organizasyonun olması mümkün değil. Kürt sorununun çözümü konusunda hala kafasını netleştirmeyen, kendisiyle ittifak yapma ihtimali olan parti parlamentoda olmasına rağmen ‘Terörist’ mantığıyla algılayan, kemalist, statükocu bir anlayış hala hâkim ve değişime dönük durmuyor.
Henüz böyle bir çalışma olmamasına rağmen, sadece söylem ve sohbet olarak ‘CHP’ninde içinde olacağı bir sol birlik şart’ açıklamasına karşı CHP içinden gelen tepkileri değerlendirdiğimizde, böyle bir ittifakın önümüzdeki seçim sürecinde olma ihtimalinin söz konusu olamayacağını net bir şekilde görmek mümkün. Bunun böyle olduğunu CHP yönetimi de biliyor.
Nitekim Kılıçdaroğlu zaman zaman böyle bir ittifakın olamayacağını net bir şekilde ifade ediyor. İşte bu nedenlerden ötürü CHP-HDP ittifakı üzerinde tartışma yapmaya hiç gerek yok.
Seçimden sonra bu iki partinin başarısı, ortaya çıkacak olan parlamento aritmetiği iktidar ittifakını gündeme getirirse ne olur?
Böyle bir ittifak daha gerçekçi olabileceği gibi, bir sonraki dönemde seçim ittifakının sağlam zeminlerde oluşmasını da beraberinde getirebilir.
Neden?
Nedeni şu;
Muhtemel bir iktidar ortaklığı iki partide çok şeyin değişmesini sağlayacağı için.