Hazır Giyim ve Manifaturacı esnafı mağdur!

Ekonomik kriz, Halk Bankası’nın esnaf kredilerindeki faiz artışına gitmesi, IBAN denetimi ve alım gücünün düşüklüğü, esnafları mağdur etmeye devam ediyor.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Diyarbakır Manifaturacılar ve Hazır Giyim Odası Başkanı Kutbettin Kaput, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi aracılığıyla alınan kredi faizlerine yapılan faiz artış ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nca başlatılan IBAN denetlemesinden dolayı esnaflarının mağdur olduğunu söyledi. Sektörde kapanmaların devam ettiğine işaret eden Kaput, Kurban Bayramının bile sektörü hareketlendirmemesinden yakındı.

Ekonomik kriz, Halk Bankası’nın esnaf kredilerindeki faiz artışına gitmesi, IBAN denetimi ve alım gücünün düşüklüğü, esnafları mağdur etmeye devam ediyor. Kurban Bayramı’ndan dolayı büyük bir beklenti içerisine giren manifaturacı ve hazır elbiseciler esnafı, büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor.

Ürünlerimiz satılmıyor"

Diyarbakır Manifaturacılar ve Hazır Giyim Odası Başkanı Kutbettin Kaput, Kurban Bayramına sayılı günler kalmasına rağmen işyerlerinin oldukça sakin olduğunun altınızı çizerek, "Ürünlerimiz satılmıyor, esnaflarımız perişan durumda bulunuyor. Kira ve elektrik parası bile çıkaramıyoruz. Sektörümüz bayağı sıkıntılı durumda. Sattığımız bir malı aynı parayla alamıyoruz. Gerçekten esnafımız çok mağdur. Kurban Bayramından bile olumlu etkilenmedik. Mağazamızda bayram olmasına rağmen bir tane bile müşteri girmedi" dedi.

"Faiz artışı ve IBAN meselesi mağdur etti"

Kredilerdeki faiz artışları ve IBAN meselesinin esnafları mağdur ettiğinin altını çizen Kaput, “Kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla Halk Bankası’ndan alınan kredi faizlerinde büyük artış oldu. Daha önce yüzde 7 olan faiz oranı, yüzde 29’lara çıkarıldı. Daha önce kooperatiften alınan kredilerin borçları yüzde 29 faiz oranı üzerinden alınmaya başlandı. Esnaflarımız perişan ve mağdur durumda bulunuyor" diye konuştu.

"Esnaf dükkan kapatıyor"

Odalarına kayıtlı çok sayıda esnafın kapandığına, bazılarının ise kapatmak üzere olduğuna dikkat çeken Kaput, şunları söyledi:

“Bu yüzden odamızın sekreter maaşını bazen çıkaramıyoruz. 700 üyemiz var. Bayram sonrası kapanmalar artacak. Geçen ay esnaflar borcunu borç yaparak kapattı. Bu ay ne olacağını biz de çok merak ediyoruz. Geçen ay 100’e yakın esnafımız kapısına kilit vurdu. Vergi idaresinin son günlerde başlattığı IBAN denetimlerinden dolayı esnafımız çok ama çok mağdur oldu. Esnaflar artık IBAN üzerinden para alamıyor. Müşteri IBAN’a para atamıyor. Esnafımız başka hesap üzerinden kredi kartı çekemiyor. Çektiğin zaman banka senden yüzde 35 kesinti yapıyor. Bu da esnaflarımızı mağdur ediyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri