Hangi bitki, hangi hastalığa iyi gelir?

Kış günlerinde gerekli şifalı bitkiler

 

Geldi geliyor derken, soğuk kış günleri kapımızı çaldı bile... Ve tabii, her zaman olduğu gibi soğuklarla birlikte soğuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonları ve grip salgınları da ortalıkta kol gezmeye başladı... Bu salgınlardan korunmanın en önemli yolu ise hastalıklara karşı vücudumuzun direncini mümkün olduğu kadar artırmaktır. Birçok okuyucumuzun “İyi de bunu nasıl sağlayacağız ki?..” dediğini duyar gibi oluyorum. Ama bu öyle zor bir iş değil... Yeter ki hangi besin maddelerinin ve hangi bitkilerin vücut direncini artırdığını bilelim ve buna uygun bir program uygulayalım... Bu sebeple, bugün köşemizde; salgınlara karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalardan ve soğuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonu, grip gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olan şifalı bitkilerden söz etmek istiyoruz. İşte vücut direncini artıran şifa kaynaklarından bazıları...

Narenciye:
Bol miktarda C vitamini içeren portakal, limon ve greyfurt, kış aylarında bol bol tüketilmelidir. Yemeklere, salatalara bol bol limon sıkılmalı, hatta su ile karıştırılarak içilmelidir. 

Prostat ve kelliğe soya fasulyesi 
Soya fasulyesinde bulunan bir maddenin, erkeklerde prostat kanseri ve saç dökülmesinin önlenmesinde önemli rol oynadığı belirtildi. “Biology of Reproduction” dergisinde yayımlanan habere göre, soya fasulyesi ve soya ürünlerinde (soya kıyması, soya sütü, soya filizi) bulunan “equol” isimli maddenin, dihidroksi-testosteron (DHT) adlı erkeklik hormonunun olumsuz etkisini engellediği tespit edildi.

Keçiboynuzu:
Solunum yolları hastalıklarında bronşları yumuşatır. Bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra ılık halde dıştan yüze sürülür. İçmek için de üzerine tarçın eklenir. Gerekirse biraz da bal eklenerek, günde 2-4 bardak içilir. 

Defne:
Grip ve ateş nöbetlerinde birebirdir. Et yemekleri yapılırken, sos hazırlamada ve sebze çorbalarında kullanılır. 

Biberiye:
Yaprakları ve çiçekleri bir bardak sıcak suda bekletilip içilir. Esansı ise masaj yapmak için kullanılır. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplum-yaşam Haberleri