HAKKARİ - Hakkari’de son günlerde ishal vakalarının artması üzerine Hakkari Devlet Hastanesi tarihinin en yoğun günlerini yaşıyor.
Son günlerde havaların ısınmasıyla birlikte bulantı, kusma ve ishal şikayetleri ile hastaneye başvuran çocuk sayısında artış olduğu belirtildi. 3 çocuk doktorunun bulunduğu hastanede bir doktorun rapor alması ve diğer doktorun ise izne ayrılmasıyla birlikte bir doktorun gecesine gündüzüne katarak günde yüzlerce hastaya baktığı ifade edildi.
Yaklaşık iki aydır Hakkâri Devlet Hastanesi'nde görev yapan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem El'in ishal salgınının başlaması ile birlikte tek başına günde yüzlerce hastaya bakmak zorunda kaldığını ifade eden hasta yakınları, doktorun günde ortalama 180 civarında hastaya baktığını söyledi.
Çocuklarını muayene ettirebilmek için saatlerce kuyrukta beklediklerini belirten hasta yakınları, bazen de sıra kendilerine gelmeyince ertesi gün yeniden hastaneye gelmek zorunda kaldıklarını anlatarak, ”Hakkâri’de bir salgın başladı. Çocukların hepsi hasta olmaya başladı. Hastane tarihinin en yoğun gününü yaşıyor. Koridorlarda adım atılacak yer yok. Çocuk servisinde çok sayıda çocuk yatarak tedavi görüyor. Mesainin bitmesine rağmen kadın doktor saat 18.00'e kadar muayenesini sürdürüyor. Hastaneye ye başvuran çocuklarda bulantı, kusma ve ishal var” şeklinde konuştu.
“Çocuklarda sıvı kaybı ve ishal var”
Çocuk doktoru Uz. Dr. Çiğdem El ise, çocuk polikliniği çocuk sağlığı ve hastalıkları olarak 100 ile 250 çocuk hasta başvurusunun olduğunu belirtti. El, ”Bu aylarda özelikle çocuklarda bulantı, kusma, ishal, beslenme intoleransı gelişiyor. Çocuklarda elektrolit kayıpları, gittikçe artan sıvı kayıpları, bunların beraberinde getirdiği komplikasyonlar ve bizim hekimler olarak en çok tedirgin olduğumuz böbrek yetmezliğine gidebilecek olması ve böbrek tümörlerine zarar vermesi gibi durumlarla karşı karşıya yayız” dedi
Ailelere önemli uyarı
Uzm. Dr. Çiğdem El, "Çocuklarınıza abur cubur yedirmeyin" uyarısında bulunarak, ”Hastaların yüzde 60'ı bu şikâyetlerle geliyor, bunların da yüzde 40’ı hastanede yatarak tedavi olması gerekiyor. Ailelerle konuştuğumda özelikle çok fazla gıda tüketiminin söz konusu olduğunu görüyorum. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği yerine daha çok katkılı ve kimyasal gıdalar, yani abur cubur gıdalarla besleniyor çocuklar. Bu da beraberinde ishal, kusma ve gelişme geriliği getiriyor. Gelen çocuklarda genellikle sıvı kayıpları, ilerli safhalarda ishal ve kusmalarla karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.(iha)