Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 14. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin sekteye uğratılması, stratejik bakımdan eksik bir yaklaşımdır. Türkiye'nin AB üyeliği olmadan, AB'nin global bir aktör olması düşünülemez. Bu gerçeği tekrarlamak istiyoruz" sözlerini dile getirdi.
Törende, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da hazır bulundu.
Fidan, gelecekteki 5 yılın dış politika hedeflerini hayata geçirme fırsatının önemine dikkat çekerek, "Türkiye'nin bağımsız, uluslararası arenada etkin rol oynayan, gerektiğinde inisiyatif alabilen ve sorun çözme kapasitesine sahip bir aktör olarak konumunu güçlendirmek için elbirliğiyle çaba göstereceğiz" değerlendirmesini yaptı.
"Tüm dış etkilerden bağımsız, medeniyetimizin temel değerleri etrafında şekillenen bir dış politika vizyonu ile devletimizin ve milletimizin birliğini, güvenliğini ve refahını artırma amacı taşıyan milli bir dış politika izleyeceğiz" şeklindeki ifadeleriyle Büyükelçiler Konferansı'nın Türkiye'nin ulusal dış politika hedeflerini tartışmak ve şekillendirmek için önemli bir platform olduğunu belirtti.
Fidan, bu vizyonun hayata geçirilmesi adına kararlılıkla çalışacaklarını ve dış ilişkilerin çeşitli boyutlarını ele alarak geleceğe yönelik stratejik öngörüler sunacaklarını söyledi.
Uluslararası sistemin mevcut durumunun dünya genelinde barış, adalet ve istikrar üretemediğine vurgu yapan Fidan, büyük güçler arasındaki rekabetin küresel düzeyde gerilimlere ve kutuplaşmaya neden olduğunu dile getirdi. Fidan ayrıca, uluslararası sistemde yaşanan dengesizliklerin ve belirsizliklerin kırılganlığı artırdığını belirtti.
Fidan, uluslararası arenada siyasi, askeri, ekonomik, çevresel, teknolojik ve sosyal zorlukların eşzamanlı olarak ortaya çıktığına dikkat çekerek, çatışmaların, terörizmin, göçün, yabancı düşmanlığının, iklim değişikliğinin ve atık krizinin birbirini tetiklediğini ve beslediğini ifade etti.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel düzeyde enflasyon, durgunluk, enerji krizi ve gıda sıkıntısı gibi sorunları beraberinde getirdiğini belirten Fidan, uluslararası sistemdeki bu tür sınamalara karşı çözüm odaklı yaklaşımların gerekliliğine vurgu yaptı.
Fidan, teknolojik gelişmelerin güvenlik riskleri taşıdığını ve terör örgütlerinin bu teknolojileri suistimal ettiğini belirterek, mevcut küresel sistemin karmaşık bir kriz dönemi yaşadığını ve değişime ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
"Türkiye'nin AB üyeliği sürecinin sekteye uğratılması stratejik bir kör noktadır" diyen Fidan, Balkanlar'da Türkiye'nin olumlu bir rol üstlendiğini ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği perspektifinin canlandırılması gerektiğini vurguladı.
Fidan, uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekerek, Türkiye'nin bölgesinde ve dünya genelinde barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması için çaba göstereceğini ve ekonomik kalkınmanın da bu amaçları desteklediğini söyledi.
Fidan, iklim kriziyle mücadele, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil politikaların hayata geçirilmesine yönelik çabaların devam edeceğini belirterek, Türkiye'nin daha adil ve sürdürülebilir bir dünya düzeni için çaba göstereceğini vurguladı.
Konuşmasının sonunda Fidan, Türkiye'nin dış politikasının temel prensiplerini ve hedeflerini özetledi ve Türkiye'nin uluslararası arenada daha etkili ve saygın bir oyuncu olarak yer alacağını ifade etti.