Diyarbakır-Güneydoğu illerinden Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta elektrik tüketimi geçtiğimiz yıl abone başına 1.234 kWh oldu. Meskenlerde aylık elektrik tüketimi ise abone başına 418 kWh düzeyi ile Avrupa ülkelerine yakın seviyeye çıktı. Ancak, kullanılan elektriğin bedelinin ödenmediği bildirildi. Türkiye’de ortalama bir abone 131 kWh elektrik tüketip, karşılığında 43 liralık faturasının 42 lirasını öderken, bölgede 418 kWh elektrik tüketen abone, 138 TL’lik faturasının ancak 15 TL’sini ödüyor. Güneydoğu illerindeki kaçak elektrik kullanımının boyutu, 2013 yılına ait verilerin ortaya çıkmasıyla oldukça çarpıcı bir boyut kazandı. Söz konusu verilere göre, Dicle Elektrik Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta abone bazında yıllık düzeyde Türkiye ortalamasının 2.2 katı daha fazla elektrik kullanılıyor. Elektrik tüketimi meskenlerde ise aylık bazda Türkiye ortalamasının 3.2 katına ulaşırken, neredeyse ‘Avrupa düzeyinde’ elektrik kullanan bölgede, aylık ödemenin ise sadece 15 TL olduğu belirtildi.
Kaçak Elektrikte Aşırı İsraf
Dicle Bölgesi’nde elektrik kullanımın Türkiye ortalamasının çok üzerinde olmasının temel sebebinin, ‘Kaçak elektrik kullanımı nedeniyle yaşanan aşırı israf’ olduğu ileri sürülüyor. Bu illerde kaçak kullanım bir yana, faturalandırılan elektriğin bedeli dahi ödenmiyor. Aylık tahsilat verilerine göre, Türkiye ortalamasında bir abone 43 TL değerinde 131 kWh elektrik tüketirken, karşılığında 42 TL ödeme yapıyor. Ancak Dicle Elektrik Bölgesi’ndeki bir abone, 138 TL değerinde 418 kWh elektrik tüketmesine karşılık, sadece 15 TL elektrik parası ödüyor.
2012 yılının verilerine göre ise, kayıp ve kaçağın Türkiye ortalaması yüzde 15 dolayında iken, bu Dicle Elektrik Bölgesi’ndeki 6 ilde yüzde 75.85 düzeyinde bulunuyor. Yapılan hesaplamalara göre, bölgede en fazla kaçak elektrik kullanımı yüzde 82,82 ile Mardin’de gerçekleşti. Mardin’i sırasıyla yüzde 79,60 ile Şırnak, yüzde 76.01 ile Batman, yüzde 74.95 ile Diyarbakır, yüzde 73.99 ile Şanlıurfa ve yüzde 42.83 ile Siirt izledi. Öte yandan, özelleştirme sonrasında Dicle Elektrik Bölgesi’ndeki elektrik tüketiminin, Türkiye ortalamasına kıyasla yüzde 1.4 oranında daha fazla artış gösterdiği öğrenildi. Bu artışın, yaz ve kış aylarında daha fazla hissedildiği, bölgedeki tarımsal sulama nedeniyle Temmuz ve Ağustos aylarında en üst seviyeye ulaştığı belirlendi.