Güneşin altında gün boyu çalışan küçük emekçiler

Gürpınar'a bağlı köylerde yaşayan ve yaşları 11 ile 17 arasında değişen onlarca çocuk, Xavasor bölgesinde bulunan domates, biber, kavun ve karpuz tarlalarında kavurucu sıcağın altında saatlerce çalışıyor.

VAN Okulların açılmasına sayılı günler kala Van Gürpınar içlisine bağlı köylerde yaşayan ve yaşları 11 ile 17 arasında değişen onlarca çocuk Xavasor bölgesinde bulunan domates, biber, kavun ve karpuz tarlalarında kavurucu sıcağın adlında saatlerce çalışıyor. Tamamının öğrenci olduğu çocuk işçiler, okul ihtiyaçlarını karşılamanın yanısıra bir de ailelerinin bütçesine katkı sunmaya çalışıyor. Kurak arazinin ortasında saatlerce güneşin altına ürün toplayıp, kasa taşıyan çocuklar, cüzi bir ücretle kötü koşullarına rağmen gün boyu çalışıyor. Yüzlerindeki gülümsemeyi eksik etmeyen küçük emekçiler, birbirlerine yardım etmeyi de ihmal etmiyor. Bir çoğu okul veya köyden arkadaş olan çocuklar, doldurulan kasaları el birliği ile cadde kenarında kurulan kulübelere taşıyor. 


'Okul masraflarımı karşılamak için tarlada çalışıyorum'

Okulların kapanması ile birlikte birçok işte çalıştığını dile getiren 7'nci sınıf öğrencisi Salih Dalkıran (14), yaklaşık 2 aydır domates ve biber tarlasında çalıştığını belirtiyor. Günlük 10-15 TL arasında değişen yevmiye ile çalıştığını söyleyen Dalkıran, her yaz okulların kapanması ile okul masraflarını çıkarmak ve aile ekonomisine katkıda bulunmak için tarlaların yolunu tuttuğunu dile getiriyor. 
Domates, biber, kavun ve karpuz tarlasında 6 aydır çalıştığını belirten Onur Toraman (17), başlangıçta çapa ile başlayan çalışma sürecin ürünün alımına kadar sürdüğünü dile getiriyor. Mecburiyetten dolayı çalıştıklarını sözlerine ekleyen Toraman, günlük 20 TL karşılığında çalıştığını paylaşıyor. Kazandığı paranın bir kısmını ailesine bir kısmını ise okul ihtiyaçlarını karşılamak için harcayacağını ifade eden Toraman, amacının ise ailesine yük olmamak olduğuna vurgu yapıyor.
 

'Kazandığım parayı anneme vereceğim'

Bahçede çalışan en küçük işçi Rojhat Dalkıran (10) ise bir haftadadır bahçede çalıştığını dile getiriyor. Minik elleriyle topladığı domatesleri kasalara yerleştirmeye çalışan Rojhat, kazandığı parayı ise annesine vereceğini söylüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri