5 bin hastaya 1158 personelle hizmet veriyoruz.
Dört bini poliklinik muayenesi, bin ila bin 500’ü ise acil servislerde olmak üzere 5 bini aşkın hastaya hizmet verdiklerini belirten Başhekim Özkul, “112 uzman ve 26 pratisyen hekimimiz ile hastalarımıza en üst düzeyde sağlık hizmeti veriyoruz. Ebe hemşire 415 tane ve diğer sağlık çalışanları ile toplam sayımız 1158’dir” diye konuştu.
Bir ay önce Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesinde Başhekim olarak göreve başlayan Dr. Sedat Özkul, ekibi ile birlikte basın mensuplarıyla ile bir araya geldi. Kahvaltılı bir basın toplantısı ile dün bir açıklama yapan Özkul, yeni dönemdeki hizmet hedefleri hakkında bilgi verdi.
Günlük 5 bin hasta girişi var
Diyarbakır köklü bir hastanesinde göreve başladığına vurgu yapan Özkul, “ Hastanemiz günlük 5 bin hastanın giriş yaptığı bir hastanedir. Bunu yaklaşık 4 bin tanesi poliklinik muayenesi, bin ila bin 500 civarında da bir acil servis girişi yapılmaktadır. Bu sayı üzerinden bakıldığında Diyarbakır’ın en yoğun hastanesi diyebilirim. Ayrıca Selahattin Eyyubi’nin şöyle bir durumu da söz konusu, askeri hastane de bize bağlı. Bunun dışında ek binalarımız var. Yine ÇEMATEM binamız söz konusu” diye konuştu.
‘Hedefimiz, amacımız kaliteyi en yüksek seviyeye çıkarmaktır’
Yeni dönem hizmet hedeflerine ilişkin konuşan Özkul, “Bizim yeni dönemde ekip olarak hedefimiz ilk önce gerçekten bize gelen hastalarımızın sağlık konusunda en iyi hizmeti almasıdır. Aynı zamanda hem hasta memnuniyetini hem de çalışan memnuniyetini çok dikkate alıyoruz. Şuan gündemde olan en önemli nokta Bakanlığımızın acil servislerdeki yığılmaları önlemek için bir vardiya polikliniği var. Vardiya polikliniğinin mantığı şudur; özellikle acil servislere ve gelen poliklinik muayenesi olan hastaların daha rahat hizmet alabileceği alanlar oluşturmaktır. Biz bu anlamda acil serviste şuna için oluşturduğumuz poliklinikler, Kulak Burun Boğaz, Dahiliye ve Ortopedidir. Bunların kurulmasından sonra gerçekten acil serviste gördüğünüz, duyduğunuz, şahit olduğunuz ve zaman zaman basına düşen görüntüler hemen hemen kaybolmuş durumdadır. Çünkü o içerideki görüntü kirliliğinin büyük bir çoğunluğu direkt acil servisin dışına taşmaktadır. İlgili poliklinikteki arkadaşların muayenesi ile sonlanmaktadır. Poliklinik hizmetlerimiz şuanda gayet sağlıklı bir şekilde devam etmektedir. Yoğun bakımımız, ameliyathanemiz mevcut. Hastanemizin ulaştığı belli bir kalite var zaten. Hedefimiz, amacımız önümüzdeki dönemde bu kaliteyi en yüksek seviyeye çıkarmaktır” dedi.
Sorunu çözmezsek haber yapın
Basın mensuplarının sağlık hizmetlerinde yaşanan aksaklıklar konusunda yaptıkları haberlere ilişkin konuşan Özkul, “ Sağlık sistemi öyle bir şey ki her an sıkıntılı bir görüntüye şahit olmanız mümkündür. Basın mensubu arkadaşlarımızdan özellikle ricamız şudur; önümüzdeki dönemde size ulaşan her hangi bir olumsuz haber olduğunda önce bizi arayın. Hakikaten böyle bir durum var mıdır, olay doğru mudur yanlış mıdır diye bize iletin. Biz de elimizden geleni yapalım. Çünkü öbür türlü hem biz sıkıntıya giriyoruz hem arkadaşlarımızın çalışma ve motivasyonu bozuluyor. Eğer, siz bizimle diyaloga geçtikten sonra biz bununla ilgili çözme yönünde çaba sarf etmezsek, sorunu çözmezsek o zaman haber yapmanızda bizim açımızdan bir sıkıntı yoktur” önerisinde bulundu.
‘Otelcilik hizmetleri konusunda geri kaldık’
Günde 5 bin hastaya hizmet verdiklerini belirten Özkul, “Biz bu hastaneyi VIP de yapsak 5 bin kişinin girdiği bir ortamda otelcilik hizmeti açsından bir görüntü kirliliği yakalamanız elbette mümkündür. Yani bunu bizim bir anda düzeltme şansımız yok. Bakanlığın da bu aşamada bizden beklentisi şudur; takdir edersiniz ki, sağlık özellikle bu son dönemde tıp alanında hakikaten ciddi bir seviye ulaştı. Yani şuan ülkemizde yapılan ameliyatlar, tedaviler Amerika ile Avrupa ile kıyaslanmayacak kadar iyi. Fakat biz özellikle otelcilik hizmetleri konusunda geri kaldık. Bakanlığın da bizden istediği şey özellikle otelcilik hizmetlerinin daha kaliteli bir hale getirilmesidir. Bu kalitenin yükseltilmesi açısından ben ve ekibim her gün hastanemizi düzeli olarak geziyor ve kontrol ediyoruz. Eksiklikleri kaydediyoruz ve giderilmesi noktasında da gerekli talimatları veriyoruz” dedi.
‘Anjiyo ünitesi açmak istiyoruz’
Hastanedeki eksikliklere değinen Özkul, “Tedaviler konusunda ise hastanemizde birkaç branş eksik. Mesela hastanemizde göğüs cerrahisi yok. Kalp damar cerrahisi yok. Yeni dönemde hizmet kalitemizi daha da yükselteceğiz. Yeni bir birim açtık, palyatif birimi ve şuan 8 yataklı. Özellikle terminal dönemdeki hastaların evdeki hijyenik olmayan ortamdan çıkıp hastane içerisinde en azından daha rahat tedavisinin yapılması, hasta sahiplerinin daha insani bir ortamda kalması için böyle bir servis kurduk. Sayın Valimizin bu konuda gerçekten çok ciddi duyarlılığı söz konusudur. Şuan bu servisimiz açıldı ve faaliyettedir. Bunun dışında yine evde bakım hizmetleri Sayın Valimizin üzerinde durduğu bir noktadır. Evde bakım ekibimiz iki idi ama önümüzdeki dönemde bu sayıyı 13’e çıkaracağız. Yine, yeni dönemde yapılacak olan ameliyatların kalitesini arttırmayı düşünüyoruz. Bu ise biraz zamana bağlı çünkü ekipten ziyade malzemeye bağlı bir konudur. Şuan eksik olan malzemelerin tespitini yapıyoruz. Onları da tamamladıktan sonra inşallah belki de bizim hastanemizden diğer hastanelere sevklerin sayısının daha da azaldığını göreceksiniz. Ayrıca niyetimiz hastanemizde bir anjiyo ünitesi açmaktır. Bu konuda ekibimiz gayet iyi. Hastanemizde 6 tane kardiyoloji doktorumuz var ve onların da bu konuda ciddi desteği söz konusu. Eğer Bakanlığımız bu konuda destek çıkar ve anjiyo ünitesi konusunda yardımcı olurlarsa yeni dönemde inşallah anjiyo ünitemizi açarız” şeklinde konuştu.
‘Sağlık kurulunda başta başkan olmak üzere aktif çalışan herkes değişti’
Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özkul, şunları söyledi: “Hastanede göreve başladığımızda il ele aldığımız konu sağlık kurulu oldu. Şunda sağlık kurulunda başta başkan olmak üzere aktif çalışan herkes değişti. Tabii bundan şu çıkmasın, oradaki arkadaşlarımızla ilgili her hangi bir zannımız yok. Biz şöyle düşünüyoruz, arkadaşlarımız elinden geleni yaptılar ama biz dedik ki yeni bir değişime gidelim. Bu değişim hem daha iyi olacaktır. Yeni gelen arkadaşların çabası ile belki de eskilerin göremediği, yeni yüzlerin yeni gözlerin gördüğü daha sağlıklı daha pratik bir ortam oluşturmaktı ki, bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Sağlık kuruluna gelen şahsın bir şahsın evrakı resmiyette yirmi gün içinde verilir ama biz bu süreyi üç gün ya da mümkünse ertesi gün vermeye çalışalım diye arkadaşlara talimat verdim.”
‘İhaleler şeffaf olacak’
Hastaneye alınacak malzemelerin ihalelerinde şeffaf olacaklarını belirten Özkul, “Yeni dönemde ihaleler konusunda da daha açık daha şeffaf daha takip edilebilir olması noktasında ben ve ekibim elimizden gelen tüm çabayı sarf edeceğiz. Fakat şunun da bilinmesini istiyorum. Bazen bazı noktalarda acil ihtiyaçlar oluyor. Ameliyathane ve yoğun bakım gerçekten acil döngünün olması gereken yerler. Buralarda alım yaparken açık ihaleler uzun sürebiliyor. Yani acil durumlarda doğrudan teminlere gidebiliyoruz. Fakat bunun dışındaki alımlarda en ucuz fiyata en doğru ve en kaliteli ürünü alacağımızı ve hukuken de hiçbir sıkıntının olmadığı bir alımın olduğunu göreceksiniz. Şahit olduğum herhangi bir şey olursa, bize iletin. Bizde bunun doğruluk payını ele alalım. Gerçekten son dönemlerde insanlara korkunç ithamlar yapılıyor. Bu size gelen her iddianın doğru olduğunu da göstermez ki. Size iletilir sizde bize iletirsiniz. Bizde bunun araştırmasını yapar, bunu hakikatten emin olun ki sizinle de paylaşırız. Bu konuda içiniz rahat olsun” ifadelerini kullandı.
‘Askeri hastaneyi sivillere açmış değiliz’
Diyarbakır Asker Hastanesine ilişkin konuşan Özkul, askeri hastanenin şu an sadece Türk Silahlı Kuvvetleri ile kolluk kuvvetlerine hizmet verdiklerini söyledi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından asker hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesini öngören kanun hükmünde kararname ile Diyarbakır Asker Hastanesi de bakanlığa devredildi. Yaklaşık 1.5 yıl önce tabelası sökülen hastanenin ismi 'Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Ek Binası' olarak değiştirildi. Devrin ardından hastanenin güvenliğini de özel güvenlik sağlamaya başladı. Başhekim Dr. Sedat Özkul, kadrosunu güçlendikleri hastanede şu an sadece kolluk kuvvetlerine hizmet verdiğini söyledi. Başhekim Dr. Özkul, “ Askeri hastaneyi şuan halihazırda sivillere açmış değiliz. Şuanda ada askeri hastane sadece askeri personellere ve kolluk kuvvetlerine hizmet etmektedir. Kısa vadede bu konuda bir değişim olur mu, bu yönde bize ulaşan bir bilgi yok. Ulaşırsa da biz gerekeni yaparız. Sonuçta Bakanın, Sayın Valimizin bu konudaki talimatı ne olursa biz her zaman için hizmet noktasında hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Askeri hastanenin Diyarbakır’da önemli bir pozisyonu var. Biz göreve geldikten sonra da oradaki ekibi biraz daha güçlendirdik” diye konuştu.
1158 personelle hizmet veriyoruz
Hastanede günde bin 500'ü acil, toplam 5 bin 500 hastaya poliklinik hizmeti verdiklerini kaydeden Dr. Sedat Özkul, "112 uzman ve 26 pratisyen hekimimiz ile hastalarımıza en üst düzeyde sağlık hizmeti veriyoruz. Ebe hemşire 415 tane ve diğer sağlık çalışanları ile toplam sayımız 1158’dir. Hastanemiz bünyesinde anjiyo ünitesi de açmak için girişimlerde bulunduk. Ameliyatlar konusunda çok iyi durumdayız. Biz sağlık sektöründeki otelcilik hizmetinin kalitesini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.
‘Yeni ek binanın asansör sorununu çözmek için uğraşıyoruz’
Dağkapı Çocuk Hastanesi ile birlikte kullandıkları ek binayı boşaltmak için yeni ek binanın tadilat çalışmaları hakkında bilgi veren Özkul, “Tabii bu çalışmalar bizden önceki dönemin başlattığı çalışmalardır. Öncesinde söz konusu ek binaya ilişkin bazı altyapı çalışmaları yapılmış. Şuanda taşınmayı düşündüğümüz binada asansör yok. Hizmet polikliniklerinin hepsi birinci katta. Yani zemin katta poliklinik yok. Birinci katta 30’a yakın poliklinik var ve buraya başvuran hasta sayısını yaklaşık 500 olarak düşünün. Yüzlerce insan asansör yokluğundan daracık merdivenleri kullanarak inip çıkmak zorunda kalacaklar. Yaşlısı, genci, çocuğu, hamilesi o merdivenlerde nasıl bir izdiham olacak ve ne tür problemler ortaya çıkacak. Tabii asansörün olmadığı tespiti keşke daha önce yapılmış olsaydı. Şuan orada asansör sorununu çözmek için uğraşıyoruz. Ayrıca asansörle ilgili şöyle bir sıkıntımız var. O bina çok eski bir bina ve binanın belediyede tescili yok. 1992 yılında yapılmış bir bina ve Yenişehir belediyesinde de tescili yok ki zaten belediye de 1994 yılında kurulmuş. Bu konuda Sağlık Müdürlüğüne de gerekli yazıyı yazdık ve cevap geldiğinde en kısa sürede yapacağız. Yeni ek binanın altyapısı için çalışmalar yürütüyoruz ve en yakın zamanda inşallah taşınacağız” dedi.