Tigris Haber - Çevreyi kirletmeme bilincinin ve tutumunun Diyarbakır’da gelişmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada öğrencilere destek, okul yöneticilerine ise öğrencilerin etkinliklerini kolaylaştırma çağrısı yapıldı: “ Greta’nın çağrısı hem gezegenimiz, hem Diyarbakır için şanstır. Kentimizdeki öğrenciler de bu çağrıya yanıt vermeli, kentimiz ve geleceğimiz için çevre sorunlarımıza karşı küresel bilince kenetlenmelidir. Bu kenetlenme Diyarbakır’ın yoğun çevre kirliliğine karşı güçlü bir başlangıç olabilir.”
DİERG Direktörü Aziz Yağan, yaptığı yazılı bir açıklama ile Greta Thunberg’in, “Gezegenimizin ısınmasını 1.5 derecede sınırlamak için” başlattığı çağrıya destek talebinde bulundu.
Greta’nın ‘Gelecek İçin Cuma Günleri’ başlıklı çağrısı dünyanın birçok yerinde öğrenciler tarafından benimsenip sahiplenildiğini belirten DİERG, çağrısında eylemi öğrenci olmayanların desteklemesinin önemi ifade edildi.
‘Greta’nın duyarlılığı, İsveç eğitim sisteminin başarısıdır’
DİERG olarak, öğrencilere Greta’nın çağrısını düşünmelerini önerilirken, açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Greta’nın bilinci, duyarlılığı, endişesi ve çabaları İsveç eğitim sisteminin sonucu ve başarısıdır. Küresel sorunlara karşı bu denli duyarlı ve bilinçli olan nesil, bu yaklaşımı mutlaka kendi kişisel yaşantılarına da yansıtmıştır. Dünyadaki eğitim sistemlerinin niteliksel sonuçlarının karşılaştırılması, ‘Greta’nın Çağrısı’ yüzünden yeni bir bakışla irdelenmelidir. Bazı ülkelerin ve gezegenimizin geleceğinde şimdinin öğrencileri de etkide bulunmaktadır. Bu, benzer eğitim sistemlerini uygulayan ülkeleri bambaşka bir evreye taşıyacakken, uygulamayan ülkelerin bu evreye erişmesi zor olacaktır.”
‘Küresel iklim değişikliği küresel bilimsel bilinçle engellenebilir’
Küresel sorunlardan her canlının zarar görmesinin kaçınılmaz olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “ İklim krizi gün geçtikçe ağırlaşmaktadır. Bu nedenle, küresel iklim değişikliği öncelikle küresel bilimsel bilinçle engellenebilir. Küresel bilinç dünyanın her yerinde bireylerin aynı bilinci taşımasını gerektirir. Bu bilinç aile içinde başlatılmalı ve okullarda devam ettirilmelidir. Fosil yakıtlar, ağaç kesimi, toprakların verimsizleşmesi, çarpık kentleşme, içilebilir su miktarının azalmasının dışında; yere çöp atmanın, enerjiyi lüzumsuz kullanmanın, atıkları türüne göre ayırmamanın da iklim değişimine katkısı olduğunun bilgisini, bilincini ve endişesini edinmek gerekir. Bu nedenle, Asperger hastası Greta’nın iklim eylem çağrısı desteklenmelidir” denildi.
‘Büyükler öğrencilerin demokratik yöntemlerle kendilerini ifade etme çabalarına destek olmalı’
İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin Greta’nın çağrısına destek vermesi gerektiği vurgulanan açıklama, şu ifadelerle devam etti: “Bu konuda da bilgilenme, küresel çevre krizlerine kendi çevrelerinden başlayarak engel olma çabaları veliler, okul yönetimleri ve öğretmenlerce de cesaretlendirilmelidir. İlimizdeki kurum yöneticileri, iş insanları, meslek örgütleri, dernek ve vakıflar, sivil toplum kurumları, öğrenci olsun olmasın her bir birey ‘öğrencilerin demokratik yöntemlerle kendilerini ifade etme çabalarına’ destek ve yardımcı olmalıdır. Ancak büyükler, öğrencileri yönetici ve yönlendirici etkilerde bulunmamalı, öğrencilerimiz kendileri keşfetmelidir.”
‘Her Cuma İlk Teneffüste’
Çevreyi kirletmeme bilincinin ve tutumunun Diyarbakır’da gelişmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada öğrencilere şu çağrı yapıldı: “ Diyarbakır’da devlet ve özel okullarda her Cuma ilk teneffüs boyunca; skeçlerle, uyarı levhalarıyla, performans gösterileriyle, sorunu açıklayıcı konuşma ve yazılarla, sınıf içi ve sınıf dışı vb. etkinlikler yapabilirler. Okul yönetimlerimizin ve öğretmenlerimizin kolaylaştırıcılığında okulun ve velilerin imkânları ölçüsünde öğrencilerin önerecekleri etkinlikler yapılabilir. Greta’nın çağrısı hem gezegenimiz, hem Diyarbakır için şanstır. Kentimizdeki öğrenciler de bu çağrıya yanıt vermeli, kentimiz ve geleceğimiz için çevre sorunlarımıza karşı küresel bilince kenetlenmelidir. Bu kenetlenme Diyarbakır’ın yoğun çevre kirliliğine karşı güçlü bir başlangıç olabilir.”