Görücü usulüyle evlenen kadınlar daha çok şiddet görüyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, şiddet gördüğü için başvuru yapan 200 kadının profilini inceledi. Buna göre şiddet görenlerin yüzde 63’ünün görücü usulüyle evlendiği ortaya çıktı.

Diyarbakır’da 2015 yılında 200 kadın fiziksel ve psikolojik şiddet gördüğü gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı’ndan yardım istedi. Başvuru yapan kadınlardan 79’u 94 çocuğuyla birlikte sığınma evine yerleştirildi. Gizli şiddetin ortaya çıkarılması adına belediye bünyesinde 2 ay önce hizmete sokulan 444 79 49 Acil Destek Hattı’na ise 45 kadın aradı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Yüksel Acer, 2015 yılında şiddet görerek belediyeye başvuran, sığınaklardan, hukuksal ve psikolojik destekten faydalanan kadınların verilerini kamuoyuyla paylaştı.

2015 yılında gördüğü şiddet sebebiyle 200 kadının belediyeye başvurduğunu bildiren Kadın Politikaları Daire Başkanı Yüksel Acer, bu kadınlardan 79’unun 94 çocuğuyla birlikte Kadın Sığınağı ve İlk Adım İstasyonu’ndan faydalandığını ifade etti. Acer, kadına yönelik şiddetle daha etkin mücadele edilmesi amacıyla iki ay önce kurulan 444 79 49 Acil Destek Hattı’na 45 kadının başvurduğunu,  13 kadın ve 15 çocuğun İlk Adım İstasyonu’ndan yararlandığını, 8 kadının ise sığınağa yerleştirildiğini kaydetti. Acer, diğer kadınlara ise psikolojik, hukuki, sosyal destek verildiğini belirtti.

Artış var

Verilerin sadece belediyeye yapılan başvuruları içerdiğine dikkat çeken Yüksel Acer, Diyarbakır’da üç sığınma evi bulunduğunu, onların da bu rakama dahil edilmesi halinde, başvuru yapan ve sığınaklarda kalan kadın sayısında artış olduğunun görülebileceğini belirtti.

Şiddeti uygulayanlar ağırlıkla eşler veya eski eşler

Kadınların şiddetin türlerinin tümüne maruz kaldığını vurgulayan Acer, kadınların yüzde 65’inin eşi ya da eski eşi tarafından, yüzde 19’unun aile bireyleri ve yüzde 9’unun ise aile dışındaki kişiler tarafından şiddete maruz kaldıklarını açıkladı.

Başka illerden de başvurular yapıldı

Şiddet ve sığınma başvurularının yüzde 50’sinin Diyarbakır’dan yapıldığını kaydeden Acer, geri kalan başvurularının yüzde 50’sinin ise Van, Muş, Şırnak, Mardin ve batı illerinden yapıldığının altını çizdi. Acer, ayrıca Diyarbakır’da 2015 yılı içerisinde 11 kadının erkek şiddeti sonucu hayatını kaybettiğini kaydetti. Acer, şiddet gören kadınların yüzde 63’ünün görücü usulüyle, yüzde 30’unun kendi isteğiyle, yüzde 5’inin ise zorla evlendiğine işaret etti.

Üniversite mezunu  da okur-yazar olmayan da şiddet görüyor

Şiddetin eğitim durumuyla bağlantılı olmadığını belirten Acer , şunları söyledi: “Şiddet gören kadınların eğitim durumuna baktığımızda, bize gelen başvurular üzerinden bunu söylüyoruz, yüzde 18’i okur yazar değil, yüzde 53’ü ilkokul mezunu, yüzde 22’si lise, yüzde 5’i ise üniversite mezunu. Bu da gösteriyor ki aslında şiddet görmeyle eğitim durumunun birbiriyle bir bağlantısı yok. Üniversite mezunu da olsanız, ilkokul mezunu da olsanız ya da okur yazar olmasanız da şiddet bir gerçekliktir ve her kadın şiddete maruz kalıyor.”

Başvurucuların profiliyle ilgili bilgi

Kadın Politikaları Daire Başkanlığı sığınak ve ilk adım istasyonundan faydalanan kadınların genel profili hakkında da şu bilgiyi verdi: “Kadınların; yaklaşık %65’inin resmi nikahlı, %16’ sının gayri resmi evli ve %16’sının bekar olduğu; %63’ünün görücü usulü , %30’unun kendi isteği ile %5’inin zorla evlendirildiği; %42’sinin çocuk yaşta evlendiği , % 37’sinin çocuk yaşta anne olduğu; %18’inin okur yazar olmadığı;  %53’ünün ilköğretim, %24’ünün lise, yaklaşık %5’inin üniversite mezunu olduğu;  %46’sının koruyucu ve önleyici tedbir kararının olduğu, yaklaşık %30’unun gizlilik kararının bulunduğu görülmüştür.

Kadınların tamamı şiddet gördüğünü belirtirken, %44’ü fiziksel ve psikolojik şiddet, %13’ü psikolojik şiddet, %25’i ise tüm şiddet türlerine maruz kaldığını ifade etmişlerdir. Yine kadınların yaklaşık %65’i eşi ya da eski eşi tarafından şiddet gördüğünü, %19’u ailesi tarafından, %9’u ise erkek arkadaşı tarafından şiddete maruzu kaldığını belirtmiştir.”

Haber: Dilek SEZER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri