Glutensiz hayatı ben seçmedim, o beni seçti

Zafer Tüzün

Evet, bu hastalığın adı toplumumuz da pek bilinmese de yaşayanlar bilmektedir.

Bende bu hastalığa yakalanmadan önce sadece adını biliyordum. Ben bu hastalığa zengin ve sosyete hastalığı diyorum. Neden mi her şeyi yiyemiyorsun. Alacağın ihtiyaçların fiyatı normalde 3 lira iken sen 25 veya 30 lira ödemek zorunda kalıyorsun.Yani paran varsa yiyebilirsin ya YOKSA…

Mesela;Çölyak olmadığınızı bilmeden önce çok severek yediğiniz bir şey bu hastalıkla hayatınızda çıkmaktadır. Artık dışarıda yemek yemeyeceksiniz, satılan hiçbir şey size uygun değil. En ince ayrıntısına kadar araştırıp, okuyarak almanız gerekmektedir.

Mesela dışarda bir arkadaş veya eş dost ile geziyorsunuz, acıkınca bir şeyler istiyor ama sizden dolayı bunu yapamıyor veya tam tersi bir durum. Çölyak hastalığına dairpek bilgi sahibi olmadıkları için;“Beni mi kıracaksın, bir kereden bir şey olmaz hadi yesene”diye bilmektedirler. Asıl sorun onun veya onların kırılması değil, bir lokma gluten içeren bir yiyecek bile bu hastalığı yaşayanların sağlığını tehlikeye atabilir, ama onlar veya başkaları bunun farkında değiller. Artık bizlerin hayatı ve yaşamı Çölyak’a göre bir şekil alıyor.

Bizim yani Çölyak hastalarının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir. Artık bunun farkına varılması ve anlaşılması gerekmektedir.

Çölyak olan hastalıklarda aileler genelde çok endişeleniyor,çünkü beslenme tedavisinin bu hastalıkta önemi çok büyük önem arz etmektedir. Ve Çölyak olan kişi ile birebir ilgilenmek gerekmektedir. Şayet ailenin ekonomik durumu kötüyse o zaman ne olacak peki…

Çölyak ya da gluten hassasiyeti hastalığı Ülkemizde çok bilinen bir hastalık değil. Bu konuda farkındalık yaratılmalı. Çölyak pahalı bir hastalık şu an devlet desteği 67 TL ile 120 TL arası Çölyak SGK ödemesi var. Verilen bu desteğin bir Çölyaklının bir aylık ekmek ihtiyacını dahi karşılamaz. Devletin bu konudaen çok maddi ve manevi olarak desteği artırması gerekmektedir.

Çölyak hastalarının beslenmeleri için genelde ithal ürünler vardır. Ve bunların masrafları çok daha yüksektir glütensiz ürün oldukları için pahalı ürünler olmaktadır genelde. Mesela bir çocuk için kraker alacaksınız normal bir çocuk için 1 TL Çölyak’lı bir çocuk için 20 TL. Bu en basit bir örnek, gerisini siz düşünün artık.

Çölyak hastalarının yaşamları oldukça zor. Glütensiz ürünler çok pahalı ve yurt dışından geliyor. En basitinden bir paket makarna 25 liraya satılmaktadır. Varın gerisini siz düşünün.

Ülkemizde yapılan araştırmalara göre yaklaşık 100.000’den fazlaÇölyak hastası bulunduğunu, bunların da büyük çoğunluğunun da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşadığın belirtilmektedir. Çölyak hastalarının sadece glütensiz ürünler tüketmek zorunda oldukları bilinmektedir. Çölyak hastalarının glütensiz ürünlere bazen ulaşmakta zorlandıkları görüle bilmektedir.

Şayet Çölyak hastaları glütenli ürünleri tükettiğinde hastalık kansere bile dönüşebilmektedir. Glütensiz ürünlerin tüketilmesi ve devletin de buna katkı sağlaması gerekmektedir.

Evet, bizim de bir günümüz var 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü kapsamında, çeşitli farkındalıkların oluşturulması için çalışmaların yapılması ve kamu spotunun yapılıp Çölyak hastalığının farkına varılmasının önünün açılması, aynı zamanda tüm ülkede sivil toplum kuruluşları ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarca yapılan çalışmalara destek verilmesi gerekmektedir.

Ve diyoruz ki artık Çölyak hastalarını görmezden gelmenin tarifi yoktur!

Ve diyoruz ki artık Çölyak için sesler yükselsin!

Ve diyoruz ki artık Çok şey istemiyoruz sağlıklı yaşam hakkı insanca yaşama hakkı istiyoruz!

Ve diyoruz ki artık Glutensiz hayatı ben seçmedim, o beni seçti!

Ve diyoruz ki artık Hep beraber başaracağız!

Ve diyoruz ki artık Biz büyük bir aileyiz!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.