GERÇEĞİN DİLİYLE KENDİNE DÖNMEK VE TOPLUMSAL OLMAK!

Bêjdar Ro Amed

Toplumsallığı anlamak ve çözmek önemlidir. Toplumsallığımızı nasıl anlayabiliriz sorusu bu açıdan sorulabilecek en elzem sorudur.

Toplumsallığı, kendine dönerek çözüp anlamak isabetli bir girişimdir.

Doğa ile yaşamsal bütünlük içinde olan insan, ilişki ve iletişimde olduğu her doğa canlısında kendi hakikatini uyandırır.

İnsan Beyni

İnsan beyni, 14 milyar yıllık deneyimin, canlı akışın toplandığı bir külliyattır. İnsan, kendine dönerek ve kendini bilerek bu külliyatın sayfalarını açmaya ve okumaya çalışabilir. Kendine dönen ve kendini bilmeye ilgili olan insanın, yaşamda gerçekleştirdiği her faaliyet, bu sayfaları okuyup anlamaya dairdir. Doğa, tüm canlılarıyla deneyimin en gerçek halini ifade etmektedir. Bu gerçeği okuyabilmenin en hakiki yolu kendine dönmek ve kendini bilmektir.

Okuma Sanatı

Her gözlem, her duyuş, duruş, dokunuş okuma sanatını geliştirmekte ve külliyatın sayfalarını açmaktadır. Gerçek okumak, görmektir. Dinlemektir. Dokunmaktır. Dikkatli olmaktır. Dikkat, görme, dinleme ve dokunma eyleminin arasına, hiçbir şeyin girmemesidir. Bu bir farkındalık halidir. Zihnimizdeki psikolojik blokajlar araya girdiğinde, dikkat dağılır ve farkındalıktan eser kalmaz. Bu gerçeği görmeyen insanın, toplumsal özgürlüğü olur mu?

Toplumsal Olmak Nedir?

Kendin olmak, en anlamlı, özgür toplumsallıktır. Kendin olmaktan çıkmak ise toplumsallığın ortadan kalkmasıdır. Dikkat edersek, evren, tüm varlıklarıyla toplumsaldır. Toplumsal akıl, kendini bilmenin aklıdır. Toplumsal yaşam, kendini görmenin, anlamanın ve yaşamsallaştırmanın adıdır.

Toplumsallığın Önemi

Toplumsallığın önemi, insanla görünür olur ve anlama kavuşur. Kendini bilmek ve görmek en derin toplumsallığı ifade eder. Kendini bilmek yok ise toplumsallık da yok hükmündedir. Bir toplumu anlamak istiyorsak, o toplumda yaşayan insanın ne kadar kendisi olduğuna bakmak gerekir. İnsanı insan eden nedir? Kendini bilmeyen, görmeyen tanımayan insan nasıl bir insandır ve onun toplumsallığı nasıl bir toplumsallıktır?

Toplumda büyüme, gelişme, geliştirme insanın kendisi olmasıyla mümkündür. Kendini bilmek ve kendine gelmek en anlamlı toplumsallıktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.