Galiba fren zamanı!

NACİ SAPAN

‘Sürat felakettir’ sözünden hareketle köküne kadar gaza basılmış ayağın/ayakların yavaşça pedaldan çekilmesinin galiba zamanıdır.

Derdimiz;

Sorun çözmek için mi?

Sorun yaratıp büyütmek için mi?

 

Kürtçe bir deyimle; her şey ‘tewli hew’ olmadan, yani işler daha da karışık; karmaşık bir hal almadan iki tarafın ya birlikte yâda tek taraflı ayağını gazdan çekmesi gerekiyor diye düşünüyorum.

Çok kişinin de böyle düşündüğünden eminin.

Herkes kendini çok iyi rallici, çok iyi şoför olarak ‘çözüm pistinin’ ortasına atmış, bizim anlamadığımız bir yarış performansı ile pistin sonu yokmuş gibi son sürat yol alıyor.

 

Yarışı seyreden tribün sakinlerini memnun ettiklerini yâda memnun edeceklerini sanıyorlar. Açık seçik ve çok net ifade edeyim; taraf olan olmayan herkes, herkesim mevcut durumdan çok ta memnun değil.

Çözüm süreci bozulacak diye endişe edenler var.

‘Bozulursa bozulsun’ diye kestirip atanlar var ki, bunlar işin başından beri sürece karşı olanlardır, onların fikri, zikri en azından bu aşamada hiçbir şekilde değişikliğe uğramaz, sabittirler.

 

Gelinen/yakalanan bir aşama var mı, yok mu?

Bu konuda endişeleri olanlar var.

Sürecin aktörleri giderek yıpranıyor, güvenirliliğini yitiriyor!

 

Pistteki ralliciler fren yapıp, kendilerini ve araçlarını bir süreliğine dinlenmeye mi çekse? Gelinen aşamadan itibaren yeniden, yeni aktörlerle başlanmak üzere şimdilik bir nokta konulsa, süreç daha fazla yara almadan, tahrip olmadan koruma altına alınsa nasıl olur?

 

Bu bir öneri ve tartışma konusu.

**

Maçın 90 dakikası dolmadan oyuncular yorgun düştü, hata üstüne hata yapıyor. Daha bunun 90 artısı var.

Uzatmaları var

Penaltı atışları var.

Ancak, oyuncular yorgun olduğu için birbirlerine sürekli çelme atıyor, kavga ediyor, gereksiz yere hakemlerle dalaşıyor. Zaman zaman hakemler devreden çıkıyor, herkes birbirine kırmızı/sarı kart gösteriyor. Hakemlerin otoritesi kalmadığı içinde dışarıdan hakem gelmesi için talepler oluyor.

 

Ortada yorgunluk var ise, bu nedenden dolayı 90 dakika dahi tamamlanamıyorsa; diri, arzulu, oyunun kaderini değiştirecek yedek oyunculara ihtiyaç var.

Bence iki tarafın da koçları mola istemeli.

Önce kendi tarafları ile hemfikir olmalı, sonra taraflar karşılıklı olarak bir araya gelmeli, yeni yöntem ve aktörlerle yeniden bir sürece adım atmalıdırlar. Yeni süreçte ise, mutlaka parlamento devreye girmelidir.

Yoksa bu maç bitmez, bu ralli sona ermez.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.