Amed, fuara hazırlanıyor…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Amed. 2 Kitap Fuarı 17-22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecektir. bu yıl katılımın çok daha fazla olacağını umut ediyorum. İl içi ve il dışından katılacak yayıncılar, yazarlar hummalı bir çalışmayla fuara hazırlanıyorlar. Hatta birçoğu yola çıktı bile. Ben şimdiden Amedliler adına ‘Hoş geldiniz!’ diyorum.
Siz kitapseverlerin bizleri yalnız bırakmayacağınızı düşünüyorum. Zira bu fuar yaşadığımız onca sıkıntılı günlerin ardından bir nebze de olsa moral açısından iyi gelecektir. Düzenlenecek söyleşilerle, dinletilerle yaralı kentimizin yaralarına ses olarak katkı sunacağız. Siz de sesimize ses vermek istiyorsanız tüm randevuları askıya alarak; ‘Haydê fuara’ diyorsunuz.
Geçen yıl ki fuara şöyle bir göz atarak sizleri şimdiden heyecanlandırıp davetimi yineliyorum.
Fuara bekliyoruz.
Em li fuarê lî bendawene.
Bir fuarın ardından
Amed'de kitap fuarı rüzgarı esti. Bu rüzgar Amedlilleri bahar yeli gibi mest ederken Amed'i gözden çıkaranlar da ise bahoz (fırtına) etkisi yarattı...
Fuarın bahar yeli gibi esen rüzgarı bahoz etkisini kimler üzerinde gösterdi? Amed'i gözden çıkaran TÜYAP üzerinde göstermiştir diye düşünüyorum...
Büyükşehir Belediyesi, TÜYAP’ın bu yıl kitap fuarı yapmama kararı alması üzerine kolları sıvayarak; 'Medeniyetler Beşiğinde, Kitapların Işığında' sloganıyla Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı, Aram Yayıncılık, TZP Kurdi, Eğitim Sen’in içinde yer aldığı Fuar Komitesi tarafından günler süren hazırlıklar sonucunda amacı sadece kitap satışı olmayan 1. Amed Kitap Fuarı’nın kapısını halka açtı.
Açılış töreninde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, bu coğrafyada kendi dilimiz ile konuşma özlemi içerisinde olduğumuzu vurgulayarak; “Kürtlerin kendi coğrafyalarında, kendi dilleriyle kitap fuarlarına dönük bir birincilik var burada. Bu fuarda en azından yüzde 50 pozitif ayrımcılığı müsadenizle kendi dilimiz Kürtçe'ye yapmak istiyoruz. Bu coğrafyada yaşamış ve yitirdiğimiz farklı dil ve inançlardan insanların buluşması için bu fuarı yaptık. Fuar programına bakarsanız belki kolay kolay bir araya gelemeyecek ve belki Amed'de bir fuarda konuşmayacak birçok insanı bu fuar bir araya getirdi. Böyle bir özgürlüğü var, bu şehir tekrardan kendi kimliği ve kökü üzerinde yeşerecektir. Bu fuarı, ‘Medeniyetler Beşiğinde, Kitapların Işığında’ sloganıyla Kobanê ve Şengal direnişine adıyoruz. Kültürel ve sanatsal bir çalışma olan bu fuar Amed için büyük önem taşıyor. Amed herkesin gözünün üzerinde olduğu tarihi ve kadim bir kenttir. Başur, Bakur, Rojava ve Rojhilat Amed’in gündemini takip ediyor.
TÜYAP’ın bu yıl kitap fuarını düzenlememesi bizi çok üzdü. Bunu kabul edemezdik. Bu nedenle bu yıl kitap fuarını belediye olarak yapmak için harekete geçtik. 12-17 Mayıs tarihleri arasında sürecek bu fuara, Amed halkıyla, öğrencisiyle bölgedeki diğer iller ve ilçeleriyle birlikte sahip çıkmalıyız. Seçim atmosferinde bu etkinliğin pozitif anlamda moral olacağını düşünüyoruz. Biz hazırlıklarımızı tamamladık. Artık fuarın sahibi kent halkıdır”dedi.
Açılış resepsiyonunda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak da, bu yıl fuar yapmadığı için eleştirmek yerine TÜYAP'a teşekkür etmek istediğini ifade ederek, ‘Bu sene onlar kitap fuarı yapmaktan vazgeçmeselerdi, belki biz yıllardır tartıştığımız özlemimiz olan böylesi bir fuar için harekete geçmeyecektik. Bütün yayın evlerimize kadın yazar ve şairlere pozitif ayrımcılık göstermelerini bekliyorum. Kadınları daha çok yazmaya ve üretmeye davet ediyorum.
Kürtçe, bir dilin başına gelmiş en kötü serüvenleri yaşamış bir dil olmasına rağmen güçlü bir şekilde ayakta kaldı. Çok büyük eserler üretmiş bir dil olarak bugünlere kadar geldi. Şimdi bunu güçlendirmek görevi bize düşüyor. Bu konuda yayın evlerimizin Kürtçe konusunda pozitif destek sunan bir noktada olması gerekir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılar açılış kurdelesini keserek, kitap stantlarını gezdi ve katılımcılarla bir araya geldi.
Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda 12-17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen 1. Amed Kitap Fuarı’na 70 yayınevi katıldı. Bu yayınevlerinin içinde Tüyap’ın iddia ettiği ‘Diyarbakır Kitap Fuarı’nda yayıncılarının bir kısmının yeterince kârlı olmadığı için gelmek istemediklerini’ söylediği yayıncılar da bulunmaktaydı... İlginçtir… Fuar kapsamında; söyleşi, panel, seminer, çocuk etkinlikleri ve konserlerden oluşan çok dilli 80 farklı etkinlik yapıldı.
Çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan fuar, şehir merkezinde bulunan Sümerpark Ortak Yaşam alanında düzenlendi. İki ana salonun dışında konferans salonları, sinema salonları, toplantı salonları, amfi tiyatro salonu fuar süresince dolup solup taştı adeta… 1. Amed Kitap Fuarı alanı oldukça renkli ve coşkulu bir görünüme sahipti. Yağmura rağmen şiirlerini amfi salonda gökyüzüne doğru okuyarak Şengal ve Kobanê’ye doğru ses veren şairler, ellerinde kitaplarıyla söyleşi yapmak üzere salondan salona koşan katılımcı yazarlar, dinleyiciler bu coşkuya coşku katıyorlardı. Büyükler salonlarda kitap seçimlerini yaparken, küçüklerde çocuk parklarında doyasıya eğleniyorlardı. Panayır havası vardı fuar alanında. Halay çekenleri izlemek, her dilden şarkı söyleyenlere eşlik etmek, akşamları düzenlene konserleri izlenmek büyük bir keyifti Amedliler için… Kentin simitçileri, naneli ayran satanları, elmalı şekercileri, şerbetçileri, gözlemecileri hepsi oradaydı… Ayrıca Kobanêli ve Şengalli kadınların el emeği ürünlerini sergiledikleri stantları da ayrı bir renkti alanda…
Kitap alım ve satımından çok kitapların tanınması, okurlarla buluşması ve değişik etkinliklerle zengin programlarla son bulan 1. Amed Kitap Fuarı’nın devamlılığını diliyor,
Birsen İnal