Feraşin Festivali başladı

Van, Hakkari, Şırnak üçgenindeki Feraşin Yaylası'nda düzenlenen 2. Feraşin Doğa ve Kültür Festivali, binlerin katılımı ile başladı.

VAN - Van, Hakkari, Şırnak üçgenindeki Feraşin Yaylası'nda düzenlenen 2. Feraşin Doğa ve Kültür Festivali, binlerin katılımı ile başladı.


Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Beytüşşebap İlçe Örgütü tarafından Hakkari, Şırnak ve Van üçgeninde bulunan Feraşin Yaylası'nda HPG Askeri Konsey Üyesi Mehmet Kaplan (Mehmet Goyi) ve HPG YJA-Star Konsey Üyesi Süreyya Aslan (Rojîn Gevdan) adına düzenlenen ve 3 gün sürecek Feraşin Kültür ve Doğa Festivali başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Van, Şırnak ve Hakkari il ve ilçelerinin yanı sıra çevre köylerden binlerce yurttaş festival alanına geldi.


Gelirler Şengal ve Rojava'ya

Öcalan'ın özgürlüğü için kurulan imza standına yurttaşlar yoğun ilgi gösterirken, alanda satılan yiyecek ve içeceklerin gelirinin Şengal ve Rojava'ya aktarılacağı belirtildi. Şengal'da yaşanan katliam da sık sık "Kahrolsun IŞİD" sloganıyla protesto edildi. Feraşin köylerinden gelen yurttaşlar da alanda yerlerini alırken, festivale gelen yurttaşların konaklaması için çadır ve battaniyeler hazırlandı. Çadır mutfakların kurulduğu alanda büyük kazanlarda yemek yapıldı. Odun semaverlerde çayların pişirildiği festival, piknik tadında başlarken, seslendirilen türküler eşliğinde halaylar çekildi. "Bijî Serok Apo", "Be Serok jiyan na be" ve "Bijî YPG", "Şehit namirin" sloganlarının yankılandığı festivale, milletvekilleri Kemal Aktaş ve Özdal Üçer, belediye eş başkanları ve DBP ve HDP Van, Şırnak ve Hakkari il ve ilçe örgütleri, MEYADER, GÖÇ-DER, Barış Anneleri, DÖKH aktivistleri, MKM sanatçıları ile binlerce yurttaş katıldı. Bayrak ve posterlerin yanı sıra festivale katılan kadınların sarı, kırmızı, yeşil renklerle süslenmiş yöresel kıyafetler, erkeklerin şal û şepik giymesi alanı renk cümbüşüne çevirdi. Festival alanı çevresindeki tepelere de PKK, HPG, YDG-H, Apo yazıları yazıldı.

'Demokratik ulus ve kadın' paneli

Festivalde ilk olarak "Demokratik ulus ve kadın" konulu panelle başlarken, burada konuşan Yazar Gülçiçek Günel, Öcalan ile zindandaki tutsaklara, HPG'lilere ve Kürt halkına selam göndererek konuşmasına başladı. Günel, "15 Ağustos'u karşılarken, onur savaşını veren gerillayı selamlıyorum" dedi. Ardından konuşan DÖKH aktivisti Gülcihan Şimşek, Öcalan'ın hazırladığı yol haritası ile 8 aşamadan oluşan demokratik özerklik projesinin Kürt halkı için çok önem taşıdığını belirtti. Son olarak konuşan İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Aygül Bidav ise "demokratik ulus" ve "kadın özgürlüğü" konularında çok mücadele verildiğini dile getirerek, "4 kişilik bir birimden bugün milyonlara ulaştık. Her alanda kadın ulusa öncülük ediyor. Kürt kadını için Kürt kadını bir şey yapamaz deniyordu. Bu söylemlere karşı bugün Kürt kadınları milletvekili, belediye başkanı, yönetici seçildi. Bununla kadın kendini yeniden var etti" diye ifade etti.

Panelin ardından ilk olarak Şırnak MKM'ye bağlı folklor grubu sahne aldı. Ardında Jin Jiyan Erbane grubu sahneye çıktı. MKM sanatçılarının yanı sıra Kewê ve Kadir Çat da sahne aldı. "Bijî Serok Apo" sloganları ile yankılanan Feraşin Yaylası'ndaki kutlamada, patlatılan havai fişekler ile gökyüzü aydınlandı. Festival, bugün 15 Ağustos'u anlatan panel, sinevizyon gösterimi ve konserle devam edecek.(Diha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri