Bu elektrik işinde sıkıntısız bir gün görmedik, göremedik velhasıl.
Devletteyken de sıkıntıydı özelleşti yine sıkıntı.
Biter mi bu sıkıntı?
Biter de yakın zamanda değil.
Gazete ve internet sayfalarında elektrik kesintisinden kaynaklı protesto ve yürüyüş haberleri kış mevsiminin başlaması ile gündemin birinci sırasındaki yerini koruyor. Devlet bu kurumu özelleştirirken bence başından savdı. Kaçak-göçek işlerde dâhil olmak üzere ne kadar sorunu varsa toptan başından savarak sokağa attı.
Büyük paralar sayarak kurumları devralan şirketler henüz farklı bir yönetim anlayışı sergileyemediler. Eski-tas eski hamam misali eski anlayışı ortadan kaldırmadan dağılmış kervanı yolda toparlamak üzere girdiler işin içine.
Bu kervan öyle kolay toparlanacak bir kervan değil ki, bunu bizde biliyorduk onlarda biliyordu. Kervan yıllardır baskın-vurgun yemiş bir kervan, toparlanması öyle kolay olmayacak.
Toparlanacaksa, toparlanmak isteniyorsa da eski yönetimlerin kullandığı dili ve yöntemi kullanılmamalıdır. Dicle elektriği satın alan şirketin yatırdığı parayı kazanma gibi bir hakkının olduğunu biliyoruz. Ancak sık yaşanan kesintiler ve buna karşı halkın geliştirdiği protestolar karşısında ‘Kaçak elektrik kullanılıyor’ biçiminde savunma alanları yaratmalarının kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur.
Sizce bir önceki ihale neden iptal oldu?
Sizden önceki konsorsiyum ihaleyi daha ucuz rakama aldığı halde neden uzun süre bekledi?
Çünkü sorun vardı, devlet ihale şartlarının gereğini yerine getiremedi, kaçak oranının yüzdesini düşüremedi, sizden öncekilerde vatandaşla yüz yüze gelmemek, bugün sizin yaşadığınız sorunları yaşamamak için bu alışverişten vazgeçtiler.
Dünün Çarşamba, bugünün de Perşembe olduğu dünden belli olduğuna göre ortada biraz da karşılıklı ‘lades’ muhabbetleri var gibi. Her ne varsa bunun cezasını vatandaş çekecek diye bir dünya da yok.
Dicle elektrik yönetiminin hiçbir şekilde şikâyet hakkı yoktur.
Gerekçeler öne sürerek vatandaşı elektriksiz bırakma hakkına sahip değilsiniz.
Özel şirketsiniz, durumun bu olduğu zaten belliydi, sorun her neyse ne kadar zaman alacaksa bir taraftan onu çözerken, diğer taraftan vatandaşa karşı sorumluluğunu aksatmayacaksın, bir süre daha zarar etme pahasına olsa bile. Çünkü sorunları çözmek için başka merci yok.