"Eş başkanlık ile eğitilen kadın değil erkek"

Eş başkanlık modelini değerlendiren yazar Meliha Okur, eş başkanlık sistemini, "kadını zor kabul eden ve kadından emir almaktan nefret eden erkeği eğiten bir model" olarak gördüğünü belirtti

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin (DÖKH) ev sahipliğinde bir araya gelen belediye eş başkanlar, belediye başkanları ve geçmiş dönemlerde belediye başkanlığı yapan kadınlar, yerel yönetimlerdeki deneyimlerini paylaşarak, yerel yönetimlerde kadınların temsiliyeti başta olmak üzere farklı konu başlıklarında tartışmalar yürütmüşlerdi. Türkiye'de üçüncü kez düzenlenen "Gelecekten günümüze kadın belediye başkanları buluşması"na katılan ve üç buluşmayı da izleyenlerden biri olan gazeteci Meliha Okur, yerel yönetimlerde kadının irade olması, toplumsal barışın sağlanması ve eş başkanlık sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

"Kalıcı barışı kadınlar sağlayacaktır"
Buluşmayla yerel yönetimlerde daha önce bulunan veya şu anda görev yapan kadınların önce kendilerine "biz kadınız" dediklerini ve el ele verdiklerini ifade eden Okur, barışta kadının rolüne değinerek, toplumsal barışın ötesinde, kalıcı toplumsal barışın olması gerektiğini belirtti. Kadınların evlatlarını, babalarını, ağabeylerini kaybetmek istemediklerini ifade eden Okur, "Toplumsal kalıcı barışı kadınlar sağlayacaktır. Yerel yönetimlerdeki kadın buluşması aslında kalıcı toplumsal barışın harcını oluşturuyor. Gelecekte önemli işlevler üstleneceğini düşünüyorum" dedi.
"Partiler eş başkanlığı iyi incelemeli"

Buluşmayı gerçekleştiren kadınların önce birbirlerine dokunabilmeleri, hissedip anlayabilmeleri gerektiğini söyleyen Okur, bunlardan sonra "kız kardeşlik" hukukunu geliştirmeleri gerektiğini ifade etti. Abdullah Öcalan'ın önerisi üzerine BDP ile birlikte dünyada ilk kez uygulanan eş başkanlık modeline ilişkin değerlendirmelerde de bulanan Okur, eş başkanlığın bir bölge üzerinden merkeze doğru adım adım yayılması istenen ve Türkiye'yi dönüştürmesi istenen bir model olarak algıladığını kaydetti. Eş başkanlığı "Kadını özgürlükçü kılan bir model" olarak değerlendiren Okur, "Kadını evinden çıkarıp üretime, ekonomik model oluşturmaya, siyasette model oluşturmaya iten bir model. Keşke Türkiye'nin diğer merkez partileri de bu modeli iyi incelese diye düşünüyorum" diye konuştu.
Eş başkanlığı kadını zor kabul eden ve kadından emir almaktan nefret eden erkeği eğiten bir model olarak gördüğünü belirten Okur, "Kadınla paylaşmayı, ortak karar almayı, o ortak kararlara uymayı ve "kadının dediği de neymiş ben her şeyi bilirim" anlayışının terk edilmesidir. Kadınlar için yeni yüzyılı yakalamanın, kucaklamanın yolculuğudur. Yani kadınların ayak sesleri geliyor" dedi. (diha) 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri