Salih Yeşil
TİGRİS HABER - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis eski Grup Başkanvekili Çağlar Demirel'in, 29 Mayıs 2016’da yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Mayıs Diyarbakır mitingi sırasında HDP hakkında söylediklerini kastederek "Kendisine iade ediyoruz" sözleri ve 1 Temmuz 2016’da "Saray, İsrail ve Rusya’ya diz çöküp yalvarıyor" ifadesi nedeniyle "cumhurbaşkanının şeref ve haysiyetini rencide ettiği" suçlamasıyla yargılandığı davada, mahkeme, Meclis'ten tutanak istenmesine karar verdi. Demirel'in sözlerinin yasama dokunulmazlığı kapsamında kalıp kalmadığının tespiti amacıyla mahkeme, Demirel'in milletvekiliyken aynı konuşmayı Meclis kürsüsünde yapıp yapmadığının belirlemek için Meclis'ten Demirel'in konuşmalarını istenmesine karar verdi.
Konuşmalarını Meclis'ten talep edilmesini istedi
Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen duruşmada Demirel, konuşmaların yapıldığı dönemde milletvekili olduğunu hatırlattı. Milletvekili olarak halkın iradesine her yerde temsil etmek ile görevli olduğunu kaydeden Demirel, Erdoğan'a yönelik sarf ettiği ve suç unsuru olarak gösterilen konuşmanın aynısı daha önce TBMM kürsünde söylediğini belirtti. Meclis kürsüsünde, yasama sorumsuzluğu kapsamında yaptığı konuşmaların aynısını dışarda da ifade ettiğini söyleyen Demirel, suçlama konusu yapılan konuşmasındaki ifadelerin aynısı daha önce Meclis'te söylediğini ve yaptığı konuşmaların dökümlerinin Meclis'ten istenmesini talep etti.
'Hakkında beraat kararı verilmelidir'
Demirel'in avukatı Serdar Çelebi de, "cumhurbaşkanına hakaret" suçu kamuoyunda ve hukuk camiasında tartışma konusu olduğunu ifade ederek, "Erdoğan’ın hakaret ettiği sözleri ona söylemek hakaret mi, bunun tartışılması gerekir. Bunun hakaret sayılması başla başına sıkıntılı. Anayasa'nın 90’ıncı Maddesine göre AİHM’in verdiği kararlara uyulması yasal bir zorunluluktur. AİHM Şerhli Türkiye kararında, TCK 299'da düzenlenen 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçu nedeniyle yargılama yapılamaz. Derhal hakkında beraat kararı verilmelidir." dedi.
Çelebi, müvekkilinin hakaret sayılan sözleri daha önce Meclis kürsüsünde ifade ettiğini, bundan dolayı yasama dokunulmazlığı kapsamında kaldığına vurgu yaparak, Meclis'ten bu konuşmaların talep edilmesini istedi.
Mahkeme Meclis'ten konuşmaların istenmesine karar verdi
Cumhuriyet Savcısının itirazda bulunmadığı talebe ilişkin mahkeme, Adalet Bakanlığı’ndan AİHM Vedat Şorli Türkiye kararının bir örneği ile Demirel'in Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmaların bir örneğinin TBMM'den istenmesine karar vererek, duruşmayı 23 Mayıs'a ertelendi.