TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi darbe Anayasasından kurtararak, Türkiye Yüzyılına yakışır bir anayasa hayali taşıdıklarını vurgulayarak, "Bu hayal, Türkiye'yi darbe Anayasası ayıbından kurtararak yeni, sivil, dili ve içeriğiyle bugünü ve yarını kucaklayan, Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir anayasaya kavuşturmaktır. Darbe Anayasası'nın gölgesinde Türkiye Yüzyılı'nı konuşmayı, ülkemiz ve demokrasimiz için zül addediyoruz." dedi.
Erdoğan, milletin yeni bir anayasa hak ettiğine inancını dile getirerek, "Milletimize vaadimiz olan birinci sınıf demokrasi, birinci sınıf ekonomi ve birinci sınıf özgürlüklerin tamamlayıcısı, birinci sınıf anayasa olacaktır. Türkiye Yüzyılı vizyonumuz, böyle bir anayasayla daha güçlenecektir. Bunun için 85 milyonun tamamının sahipleneceği ve 'İşte benim anayasam' diyerek baş tacı edeceği bir metni, artık milletin takdirine sunmamız gerekiyor.
Siyasi partilerimizi, yüksek mahkemelerimizi, üniversitelerimizi, devlet kurumlarımızı, barolarımızı, meslek kuruluşlarımızı, sivil toplum örgütlerimizi ve milletimizin her bir ferdini bu sürece katkı vermeye davet ediyorum. Meclis'in açılışıyla birlikte Türk demokrasisini yeni bir anayasaya kavuşturmak için girişimlerimizi tekrar başlatacağız. Yargı kurumlarımızın temsilcileri olarak sizlerden de bu sürece hazırlıklı olmanızı, destek vermenizi özellikle bekliyorum." şeklinde devam etti.
Dosyalar hızlandırılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yargı reformlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, önümüzdeki dönemde yargı kurumlarının çalışma usullerinde ihtiyaç duyulan reformları gerçekleştireceklerini belirtti. Bu kapsamda, ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay dahil olmak üzere yargı kurumlarının çalışma şekillerinin iyileştirileceğini ifade etti.
Erdoğan, yargı altyapısında önemli bir reform olan UYAP'a sesli ve görüntülü bilişim sisteminden hukuk yargılamalarına ve e-duruşma imkanına kadar pek çok yenilik eklediklerini ve yapay zeka destekli olarak geliştirme çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Dijital Dönüşüm Ofisi ile TÜBİTAK işbirliğiyle yürütülen projenin tamamlanmasıyla davaların sonuçlanma süresinin daha da kısalacağını söyledi.
Ayrıca, Erdoğan konuşmasında Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru imkanının sunulması, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun ihdası, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun kurulması gibi önemli adımların atıldığını vurgulayarak, yargıdaki çift başlılığa son verilmesi, ihtisas mahkemelerinin kurulması, bireylerin lekelenmeme hakkının güçlendirilmesi, arabuluculuk ve uzlaştırma yöntemlerinin yaygınlaştırılması gibi konularda reformlar yapıldığını belirtti. Erdoğan, bu adımların vatandaşların talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda atıldığını ve yargıda devrim niteliğinde değişiklikler gerçekleştirildiğini ifade etti.