Ali Abbas Yılmaz /Özel
Dayısından emanet kalan yıkık dökük kerpiç bir evde, öğrenci olan altı çocuğu ve eşiyle birlikte ikamet eden engelli baba Uce, köyüne yol ve kendisine ise devletten bir ev yapılmasını istiyor.
Uce, devlet yetkililerinden talebini şöyle ifade etti: “Yetkililerden talebim öncelikle benimle birlikte aynı durumda olan 20 hanenin yolunun yapılmasıdır. Bunun dışında şahsım için de şunu yetkililerden istirham ediyorum; kuzenlerimin bana bağışlamış olduğu yıkılmış olan evimin yerine yeni bir ev yaptırsınlar. Engelli bir vatandaş olarak devletten isteğim bir evdir. Ayda bir 480 TL engelli maaşı alıyorum ve bu parayla değil yeni bir ev geçinmek dahi mümkün değil öğrenci çocuklarım biri orta öğretimde biri lisede biride Üniversitede okuyorlar hiçbir masrafını karşılayamamaktayım”
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Tanışık Köyü nüfusuna kayıtlı olan ve köyünde ikamet eden 8 çocuk babası engelli vatandaş Salih Uce, kuzenleri tarafından kendisine bağışlanan arsada devletin kendisine bir e yapmasını talep ediyor. Hâlihazırda dayısının Tanışık köyündeki kerpiç evde ikamet eden Uce, aynı zamanda köy yolunun da yapılmasını istiyor.
8 nüfus kerpiç virane bir evde…
Yaşadığı mağduriyetle ilgili yetkili makamlara da daha önce defalarca başvurduğunu ancak kendisine bir geri dönüş sağlanmadığını belirten Uce, yaşam hikâyesini ve yaşamda karşılaştığı sıkıntıları şöyle özetledi: “8 Nüfuslu ailem çok mağdur. İşsiz olduğumdan, öğrenci çocuklarım biri orta öğretimde biri lisede biride Üniversitede okuyorlar hiçbir masrafını karşılayamamaktayım. Evsiz, işsiz ve engelli bir baba olarak oğlumun evlilik masraflarını dahi karşılayamamaktayım. İşitme problemim olduğu için işitme cihazı kullanıyorum ve raporum var. Yıllardır İŞKUR’da kayıtlıyım ama hiç kimse iş için beni aramadı. 20 yıldır oturduğumuz ev rahmetli dayım Mustafa Buyruk’tan bana emanet olarak verilmiş olan, çok eski kerpiç, kullanılamaz durumda olan virane bir evdir ve burada 8 nüfus yaşam mücadelesi veriyoruz.”
Tapu var vergi var hizmet yok!
Yüzyıllardır dedelerinin Tanışık köyünde ikamet ettiğini ve kendisinin de doğduğundan beri Tanışık köyünde yaşadığını belirten Uce, dayısının emanet olarak bıraktığı evin kullanılmaz halde olduğunu belirterek, “Dayımdan kalan evin tapusu adıma olmadığından dolayı devlet tamiratına bile izin vermiyor. Tanışık köyünde 137 Parseldeki 244 metre kare, yıkılmış vaziyetteki bir ev kuzenlerim tarafından bana bağışlandı. Tapuyu üstüme geçirmek için binlerce TL ödemek zorunda kaldım. Ödediğim bu meblağa rağmen bahsi geçen 137 Parseldeki eve ulaşım bulunmamaktadır. Sırf hizmet alabilmek için ödediğim bu vergiye rağmen ulaşım olmadığından, ne itfaiye ne ambulans ne de çöp kamyonu vs. devletin hiçbir hizmetinden faydalanamamaktayım. Sözde ev tapulu ama hiçbir hizmet yok. Evim kümes de olsa devlet mahkeme kararı olmadan yıkamayacağı gibi yolunu da yapmak mecburiyetinde. Tapusuz evler ise saray da olsa devletin orayı her an yıkıp yeşil alan yapma yetkisi vardır. Oysaki köyümüzde kaçak, tapusuz evler yüzünden tapulu evlere ulaşımı engellediler. Tanışık köyünde benden başka kimse tapu vergisini ödemiyor. Benim dışımda başka hiç kimse su faturasını ödemiyor. Su abonesi olanlara fatura geliyor, su gelmiyor, kaçak abonesiz olanlara ise su geliyor.” diye konuştu.
Devletin desteğini bekliyorum!
Devlet yetkililerine seslenen ve kendinse sahip çıkılmasını isteyen Uce’nin çağrısı şöyle: “Yetkililerden talebim öncelikle benimle birlikte aynı durumda olan 20 hanenin yolunun yapılmasıdır. Bunun dışında şahsım için de şunu yetkililerden istirham ediyorum; kuzenlerimin bana bağışlamış olduğu yıkılmış olan evimin yerine yeni bir ev yaptırsınlar. Engelli bir vatandaş olarak devletten isteğim bir evdir. Ayda bir 480 TL engelli maaşı alıyorum ve bu parayla değil yeni bir ev geçinmek dahi mümkün değil. Altısı öğrenci 8 çocuk sahibi bir babayım ve engelli maaşımdan başka da bir gelirim yoktur. Akrabalarım evin arsasını bağışladılar, devletin de bu arsaya başımızı sokacak bir ev yapmasını istiyorum.”