Açıklanan tabloya göre Tunceli göç veren illerin başında gelirken, Aksaray göç alan illerin başında yer alıyor.
İller ve bölgeler arası yaşanan beyin göçü oranları açıkladı. Beyin göçünün iller ve bölgeler arasındaki ekonomik ve sosyal eşitsizlikte önemli bir faktör olduğunu düşünen Dünya yazarı İsmet Özkul köşesinde göçleri yorumladı.
"Yüksek öğrenimli nüfusta il değiştirerek göç edenlerin oranı, diğer eğitim düzeylerinden daha yüksek. 2016 yılı içinde il değiştirerek göç eden yüksek öğrenimlilerin 2015 sonu yüksek öğrenimli nüfusuna oranı binde 68.28 düzeyinde. Bu oran lise ve meslek lisesi mezunları arasında binde 61.13, ortaokul ve altı eğitimlilerde ise sadece binde 19.47. Eğitim düzeyi yükseldikçe, iş bulma umudunun da artmasına paralel olarak göç hareketliliği artıyor.
Yüksek öğrenimli nüfusta 81 ilin 50'si net göç verirken 31'i net göç alan durumunda. Net göç alma hızı binde 5'in üzerine çıkan il sayısı 20, binde 10'un üzerine çıkanların sayısı ise 14. Buna karşın net göç veren 50 ilin 48'inin net göç verme hızı binde 5'in, 42'sinin ise binde 10'un üzerinde. Yüksek öğrenimli net göç verme hızında başı çeken iller arasında Doğu ve Güneydoğu illeri ağırlık taşıyor."
Kendi çevre illeri arasında çekim merkezi olan Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep Antalya gibi illerde yüksek öğrenimli net göç hızı yüksek oranlara çıkıyor.(Kaynak:Sputnik)