TMMOB Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası Eşbaşkanı Ruken Akbulut, oda yönetimi ve 88 delege ile katıldıkları Elektrik Mühendisleri Odası Genel Kurulu öncesinde düzenlenen konferansta, kadın ve eşbaşkanlık modeli üzerine bir konuşma yaptı.
Mehmet TÜRK/Özel Haber
TİGRİS HABER - TMMOB Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası Eşbaşkanı Ruken Akbulut, oda yönetimi ve 88 delege ile katıldıkları Elektrik Mühendisleri Odası Genel Kurulu öncesinde düzenlenen konferansta, kadın ve eşbaşkanlık modeli üzerine bir konuşma yaptı. Kadınların kurullarda daha fazla yer almasının, genç kadınları toplumsal yaşama teşvik ettiğini belirten Akbulut, "Kadınların kurullarda daha fazla yer aldığı bir mühendislik topluluğu oluşturmak, geleceğimiz için kritik bir adımdır" dedi.
Ankara Kocatepe Kültür Merkezi'nde 26 Nisan Cuma günü başlayan EMO kongresi, dün ve bugün devam etti. TMMOB Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası, Eş Başkanları Ruken Akbulut ve Ufuk Bulut ile oda yönetimi ve il temsilcilerinden oluşan yaklaşık 90 kişilik delege, kongreye katılmak üzere Cuma günü Ankara'daydı. Cuma günü divanın oluşturulması ve öneriler bölümünde konuşan Diyarbakır EMO Eşbaşkanı Ruken Akbulut, kadın ve eşbaşkanlık modeli üzerine bir konuşma yaptı. Kadınların toplum hayattaki yeri ve önemi ile eşbaşkanlığın mühendislik üzerindeki pozitif yönlerini değerlendiren Eşbaşkan Akbulut, "Mühendislik; tarih boyunca erkek egemen bir alan olarak görülmüştür. Bununla birlikte, son yıllarda kadınların mühendislikteki varlığı hızla artıyor. Kadın mühendisler artık sadece endüstriye katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda çeşitli bakış açılarıyla yaşamın her alanının dönüştürüyorlar. Eşbaşkanlık, sadece bir model değil, aynı zamanda cinsiyet eşitliğini teşvik eden bir semboldür. Kadınların kurullarda daha fazla yer alması, genç kadınların da bu rollere adım atmasını teşvik eder. Bu model, çeşitliliği sağlarken, aynı zamanda farklı bakış açılarını ve deneyimleri bir araya getirir. Eşbaşkanlık, kararların daha adil ve dengeli alınmasına yardımcı olur. Mühendislik genel kurulunda kadınların rolünü artırmak ve eşbaşkanlık modelini teşvik etmek, sadece mühendislik dünyası için değil, toplumun tamamı için önemli bir adımdır. Çeşitliliği kucaklayan ve kadınların kurullarda daha fazla yer aldığı bir mühendislik topluluğu oluşturmak, geleceğimiz için kritik bir adımdır" dedi.
Konuşmasının son bölümünde, kadının artık toplum içerisinde sıkça görünmeye başlamasının pratik yaşama olumlu yansıdığına dikkat çeken Akbulut, şöyle konuştu:
"Pratik yaşama müdahale, görünmeyen kadının görünmesi, tarihten dışlanan kadının kendi adına konuşması, her gün, her an bize dayatılıp tekrar tekrar normalleştirilen bütün eşitsizliklerin, adaletsizliklerin bütün çıplaklığıyla, çelişkileriyle gün yüzüne çıkartmak, normalin aslında normal olmadığı sorusunu sormak ve yaşama ortak olmaktır. Cinsel kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmadan eşit hak, fırsat ve olanaklara sahip olması gerekliliğine işaret eder. Bu kapsamda, kadınların toplumdaki yeri ve toplumsal cinsiyet bağlamında eşbaşkanlık sistemi önemli bir konudur. Bu genel kurulda, kadınların mühendislikteki rolünü artırmak ve eşbaşkanlık modelini teşvik etmek için birlikte çalışmayı umuyorum. Katılımınız ve desteğiniz için teşekkür ederim. Hepinize başarılı ve ilham verici bir genel kurul diliyorum."
Ankara Çankaya'daki Makine Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezi'nde, EMO merkez yetkili organlarını belirleyecek seçim için bugün sabah başlayan oy kullanma işlemi devam ediyor.