Doğalgaz fiyatlarında yenilenebilir enerji maliyetlerinin neden olduğu ek yük, küresel çapta petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşüşü ile dengelendi. Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) enerji girdi maliyetlerinin düşmesi nedeniyle yılın ikinci çeyreğinden itibaren elektrik dağıtım şirketlerine yüzde 8’e yakın indirim yaptı. Bu gelişmenin ardından maliyetler düşeceği için yıl sonuna kadar zam yapılmayacağı belirtiliyor.
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) İcra Kurulu Başkanı İsmail Ergüneş, yenilenebilir enerjiden elektrik üretimine verilen alım garantisinin doğalgaz fiyatındaki düşüş sebebiyle faturalara henüz yansımadığını belirterek, “Gaz fiyatındaki düşüş bir anlamda yenilenebilir enerjinin yarattığı ek yükün sistem tarafından kompanse edilmesini sağladı ve iyi bir şekilde yönetiliyor. Eğer iyi yönetilmese faturaya yüzde 15 seviyesinde bir baskı olurdu, bu şekilde elektrikte nihai tüketici fiyatına bir zam gelmeden bu yıl kapatılabilir” dedi.
'Petrol ve doğalgaz 80 dolara çıkarsa...'
Ergüneş, bir grup enerji muhabirinin elektrik fiyatlarındaki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı. Doğalgaz fiyatlarındaki düşüşün tüketici üzerine yansıtılmadan yönetilmesi imkanı sağladığını belirten Ergüneş “Tüketici haklı olarak petrol ve gaz fiyatları düşüyor diyor. Buralarda duracağı beklentisi var. Dünyada ekonomik anlamda petrol fiyat dengesinin olması gerektiğini gösteriyor. Petrol ve gaz fiyatları 70-80 doları bulabilir. Bu da 39-40 dolar olan fiyatın yüzde 100’e yakın artması anlamına geliyor. Fiyat indirimine gitseniz radikal fiyat artışlarıyla da karşı karşıya kalabilirsiniz” dedi.
Elektrik fiyatlarına zam konusunda nihai tüketicinin rahat olması gerektiğini ifade eden Ergüneş, tarifenin yüzde 25’inden sorumlu olduklarını söyledi. Ergüneş, “Gerisi üzerinde belirleyiciliğimiz yok. Uzun zamandır nihai tarife artmıyor. Serbest tüketicilerde tarifeye göre indirim aldı. Tüketici piyasadaki bolluktan fazlasıyla faydalanıyor” dedi.
'Devlet kömürde oyuncu olmalı'
Elder Genel Sekreteri Uğur Yüksel, yerli kömürün stratejik ürün ve cari açığı azaltması bakımından devlet için anlamlı hale dönüşebileceğini söyledi. Kömürde yatırım ve işletme deneyiminin devlette olduğunu dile getiren Yüksel şunları söyledi:
“Kömürde bugün için bir ekonomik değer var. Doğalgaz fiyatları aşağı indiği sürece Türkiye’nin yerli kömürü kullanmasıyla ilgili fizibilite bakımından rakamlar anlamlı değildir, ama ekonomik değer olarak stratejik anlamda bakarsak para dışındaki faktörleri sonucun içine koyduğumuzda, kömür devlet için anlamlı hale dönüşür. Devletin oyuncu olması şart. Teknoloji bunu kullanılabilir hale getirdi. Devletin eli oraya müdahale olmazsa finansal açıdan olmaz. Yenilenebilir enerji finansal değil ekonomik olarak okunuyordu. Teknolojide iyileştirme ile birlikte yatırımcı içinde fizibil oldu. Devletin müdahale etmesi yatırımları sübvanse etmesi vergi teşviki gibi kavramlara ihtiyaç kalmadı” dedi.
Kaynak : Star